Voldtekt og fakta

«Voldtektsbølgen» i media skaper unødig frykt, tar fokus bort fra årsaker og fastholder gamle myter om voldtekt og kjønn.

HVEM EIER PROBLEMET:  Justisminister Knut Storberget har uttalt at gutter og menn eier voldtektsproblemet. Her i møte med pressen hos Kripos på Bryn tidligere denne uka. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HVEM EIER PROBLEMET: Justisminister Knut Storberget har uttalt at gutter og menn eier voldtektsproblemet. Her i møte med pressen hos Kripos på Bryn tidligere denne uka. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

4 per 100 000. Hvis sjansen for å bli overfalt og voldtatt var så stor, ville du vært redd for å gå hjem alene om natten? Nei. Men kvinner leser tabloidaviser, og ikke politirapporter:

«Risikoen for å oppleve voldtekt er knyttet til spesielle sosiale kontekster og hendelsesforløp og forsterkes i relasjon til fester med høyt alkoholinntak/ruspåvirkning, til spesielle primærrelasjoner og til spesielle sårbare livsstiler. Risikoen for å oppleve voldtekter utenom dette, som overrasker en plutselig og meningsløst, er 4 per 100 000.»

Dette står i «Voldtekt i den globale byen», en omfattende, forskningsbasert analyse utgitt av Oslo politidistrikt i mai i år. Forfatterne Marianne Sætre og Veslemøy Grytdal minner om at Oslo ble kalt en «voldtektshovedstad» også i 2010, mens antall anmeldelser per innbygger tilsa det motsatte: «Oslo er den skandinaviske hovedstaden med lavest risiko for å oppleve voldtekt.»

GÅR VI TILBAKE i mediearkivet, finner vi «voldtektsbølge i Oslo» i 2006/07 og i 2001. Vi snakker om en kriminaljournalistisk gjenganger, full av sterke advarsler, anklager og skrekkscenarioer. Kriminalstatistikken gir mindre grunn til uro. Antall anmeldelser har økt langsomt, fra 123 i 2000 til 162 i 2010. Men, sier politiforskerne:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer