Voldtekt skal oppklares

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi kan ikke leve med at risikoen for å bli tatt for voldtekt er en prosent. Voldtekt er nestendrap. Regjeringen vil straffe strengere og øke oppdagelsesrisikoen i voldtektssaker. Vi må endre vår oppfatning av vold i nære relasjoner og voldtekt: Det er svært alvorlig kriminalitet, som krever innsats fra mer enn strafferetten.

Dagbladet har de siste dagene fokusert på at kun en av ti jenter som voldtas anmelder saken. Kun en av ti anmeldelser ender med domfellelse. Vi er kjent med tallene. De var grunnlaget for tiltakene vi allerede har og vil igangsette. Vår tilnærming til vold mot kvinner og barn må endres. Voldtekt rammer flest kvinner og noen menn, og er en svært integritetskrenkende forbrytelse. Vi må også tenke sivile tiltak ved siden av strafferetten. Ikke alle ser for seg å gå løpet i en straffesak.

Hvorfor blir så få saker om vold mot kvinner iretteført? Hvorfor går så få i tog? Det nærmeste svaret jeg kommer er at vår strafferett er utformet av og for menn. Det er på tide med fornyelse og en ny straffelov. Flere må anmelde voldtekter, og vi må oppklare mer og ha bedre oppfølging og hjelpeapparat for dem som rammes. Jeg har flere ganger karakterisert voldtektsforbrytelsen som nestendrap. Vi kan ikke leve med at alvorlige forbrytelser som voldtekt i så mange saker ikke fører til at gjerningspersonen får sin straff. Vi kan heller ikke leve med at strafferetten har monopol på tiltaksida. Verst blir det når vi innenfor strafferetten i lettvint stil tror vi løser problemet med bare strengere straffer. Det er mager trøst for de mange som aldri opplever noen dom overhode. De som dømmes må få et alternativ til vold for å forebygge tilbakefall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer