Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Voldtektscenen i «Siste tango i Paris»

Voldtektscenen er blant de mest kjente filmøyeblikkene. Nå skaper avsløringer vilt raseri

Regissøren av «Siste tango i Paris» ville ha Maria Schneiders reaksjon som jente, ikke som skuespiller.

FILMSEX: Marlon Brando og Maria Schneider hadde hovedrollene i «Siste tango i Paris». Nå skaper voldtektscenen rabalder, 44 år etter at filmen hade premiere. Foto:  Dagbladets bildearkiv
FILMSEX: Marlon Brando og Maria Schneider hadde hovedrollene i «Siste tango i Paris». Nå skaper voldtektscenen rabalder, 44 år etter at filmen hade premiere. Foto: Dagbladets bildearkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en av de mest kjente voldtektsscenene i filmhistorien. I «Last Tango i Paris» er det rollefiguren til Marlon Brando som forgriper seg på en langt yngre jente, spilt av Maria Schneider.

Men hva skjedde i forkant av denne scenen?

Nylig dukket en video opp på nett, et intervju med regissør Bernardo Bertolucci fra La Cinémathèque Française i Paris i 2013.

Her innrømmer han at Maria Schneider aldri samtykket i å gjøre denne scenen. Fakta var at den ikke sto i manus, og hun visste ikke om den før samme dag innspillingen skulle skje.

44 år etter filmpremieren, skaper dette rabalder, ifølge Hollywood Reporter.

Fæl mot henne

«Vi hadde frokost med Marlon, på gulvet i leiligheten der vi filmet. Der var en baguett, der var smør, og vi så på hverandre, og uten å si noe, visste vi hva vi ønsket oss», sa Bertolucci i videointervjuet.

Og fortsatte: «Jeg har vært fæl mot Maria, fordi jeg ikke fortalte henne hva som var på vei til å skje. Jeg ville ha reaksjonen hennes som jente, ikke som skuespiller.»

I filmen blir smør brukt som glidemiddel under overgrepet.

«Siste tango i Paris» er et erotisk psykologisk drama fra 1973, og en av de mest omdiskuterte filmene noensinne. Kunst eller pornografi - det var spørsmålet. Den handler om to fremmede mennesker som møtes i en tom leilighet og har sex. Paul, spilt av Marlon Brando som da var 48 år, og Jeanne gestaltet av Maria Schneider på 19. Hun spilte ei ung jente på vei til å gifte seg, mens Brando var den langt eldre mannen som nettopp har opplevd at kona har tatt livet sitt.

Ydmyket

Maria Scneider ble intervjuet i Daily Mail i 2007, og sa den gang at hun burde ringt agenten sin. At det ikke går an å tvinge noen til å gjøre noe som ikke står i manus, men det visste hun ikke den gang.

«Marlon sa til meg: Maria, ikke vær bekymret, det er bare en film. Men selv om Marlon ikke gjorde det på ordentlig, gråt jeg ekte tårer. (...) Jeg var lei meg fordi jeg ble behandlet som et sexsymbol - jeg ville være en skuespiller.»

Hun innrømte at de ikke hadde sex på ordentlig, men at hun følte seg ydmyket av begge de eldre herrene.

I 2011 døde Maria Schneider av kreft. Det var kjent at hun slet med depresjoner og narkotikamisbruk, og hun gjorde aldri noen sexscene igjen.

Hun har sagt at hun aldri fikk noen unnskyldning fra Bertolucci.

Twitteropprør

Nå skaper dette massivt opprør på sosiale medier blant prominente folk i Hollywood. Oscar-vinner Jessica Chastain sier hun føler seg syk. At regissøren planla dette. Andre mener det ikke finnes unnskyldninger for den slags oppførsel.

Skuespiller Chris Evans skriver at han aldri vil se på filmen, heller ikke Bertolucci på samme måte igjen.

FILMSEX: Marlon Brando og Maria Schneider hadde hovedrollene i «Siste tango i Paris». Nå skaper voldtektscenen rabalder, 44 år etter at filmen hade premiere. Foto:  Dagbladets bildearkiv
FILMSEX: Marlon Brando og Maria Schneider hadde hovedrollene i «Siste tango i Paris». Nå skaper voldtektscenen rabalder, 44 år etter at filmen hade premiere. Foto:  Dagbladets bildearkiv Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!