Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Voldtektsoffer fra Netflix-serie snakker ut for første gang etter premieren

- Jeg ville bare synke i jorda.

STATEN VS. AVERY: Netflix-dokumentarserien «Making a Murderer» viser Steven Averys rystende livshistorie, som har vært en nær sammenhengende kamp mot rettssystemet. Foto: Morry Gash / AP / NTB Scanpix
STATEN VS. AVERY: Netflix-dokumentarserien «Making a Murderer» viser Steven Averys rystende livshistorie, som har vært en nær sammenhengende kamp mot rettssystemet. Foto: Morry Gash / AP / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Netflix-serien «Making a murderer» ble sluppet 18. desember, og har skapt voldsomme debatter i sosiale medier. Over hundre tusen har skrevet under på en underskriftskampanje om benåding av de to som ble dømt

Serien handler om hvordan Steven Avery, etter å ha sittet inne 18 år for en overfallsvoldtekt han ikke hadde utført, ble dømt for et drap.

Rettssaken avdekket svikt hos politiet og i det amerikanske rettssystemet. Gjennom ti timer får man se saken utfolde seg, primært fra Avery-familiens perspektiv, noe serien har fått kritikk for

Ord mot ord Offeret fra den første saken, Penny Beerntsen, ville ikke være med i dokumentaren, men har nå snakket med The Marshall Project om da hun pekte ut Steven Avery som voldtektsmann.

- Det var en ord mot ord-sak. Og mitt vitnesbyrd sendte en uskyldig person i fengsel. Barna hans har vokst opp uten ham. Jeg ville bare synke i jorda.

I ettertid har de to gjort opp. Avery sa han ikke bar nag, men at faren var bitter for det.

Beerntsen hadde full forståelse.

- Jeg husker jeg sa: Steve, jeg har en sønn. Hvis noen anklaget min sønn for å gjøre mot en kvinne det jeg anklaget deg for å ha gjort mot meg, ville jeg vært bitter hvis jeg visste at sønnen min var uskyldig. Faren din visste at du var uskyldig fordi du var sammen med familien din den dagen.

Frikjent av DNA I serien får man se hvordan det lokale politiet med én gang mistenkte Avery for voldtekten, og konsentrerte hele etterforskningen rundt ham. Atten år senere ble han frikjent av en DNA-test, som da var ny teknologi siden 1985 da overfallet skjedde. Men Penny Beerntsen var sikker på at det var Avery som sto bak.

- På det tidspunktet visste jeg ikke hvordan hukommelsen fungerer, og hva som er god prosedyre når man har vitnekonfrontasjon.

Hun fikk først se bilder, hvor hun plukket ut Steven Avery. Så fikk hun se vitnekonfrontasjonen hvor hun igjen plukket ut Steven Avery.

- Han var den eneste som var med i begge, så det er logisk at jeg plukket ut ham, sier hun til The Marshall Project.

Bildene i serien viser at likheten mellom Avery og mannen DNA-et passet til, Gregory Allen var ganske stor, særlig når det gjaldt hårvekst. Hun la imidlertid vekt på i rettssaken at hun haddde sett ham godt forfra og konsentrerte seg om å huske ansiktet hans. 

Ikke overbevist nå Den dag i dag klarer hun fortsatt ikke se for seg en annen gjerningsmann. Hun er heller ikke overbevist om hans uskyld i mordet på Teresa Halbach, som er den andre saken i «Making a murderer». Det var litt av grunnen til at hun ikke ville medvirke i serien.

Hele intervjuet står i The Marshall Project.

Historien til Penny Beerntsen ble også fortalt i Radiolab-episoden «Reasonable doubt» for noen år siden.

Over hundre tusen har skrevet under på en kampanje om å få Steven Avery og nevøen Brendan Dassey benådet. Obama-administrasjonen har nå lagt ut et svar der de skriver at Presidenten ikke kan benåde folk som er dømt for brudd på en stats lover, bare på landets lover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media