Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Voldtektssenter hyller «Skam»: - Dette er veldig viktig informasjon

Dixi ressurssenter berømmer NRK for å ta opp temaer som voldtekt og overgrep.

 FÅR SKRYT:  «Skam» får nå skryt for å sette voldtekt og overgrep på dagsordenen. Her er seriens hovedpersoner fra sesong to. Foto: NRK
FÅR SKRYT: «Skam» får nå skryt for å sette voldtekt og overgrep på dagsordenen. Her er seriens hovedpersoner fra sesong to. Foto: NRK Vis mer

(Dagbladet): ADVARSEL: SPOILER

Har du enda ikke sett de siste episode av «Skam», bør du slutte å lese nå. Denne saken inneholder nemlig en spoiler eller to.

NRK-serien «Skam» er på alles lepper og forrige helg stakk gjengen bak serien av med hele tre priser under utdelingen av Gullruten.

- Viktig informasjon I forrige fredags episode så vi at Noora våknet i samme seng som Nikolai, broren til William, etter en fuktig natt. Noora husker fortsatt bare bruddstykker av kvelden. Hun drar hjem og googler «voldtekt».

Dette har fått sosiale medier til å koke, og den allerede elskede serien hylles enda mer.

I flere episoder holdt Noora opplevelsen for seg selv, men har nå valgt fortelle det til resten av venninnegjengen.

- Det er kjempebra at NRK setter temaer som voldtekt og overgrep på dagsordenen! Det kommer fram mye viktig informasjon i disse episodene, sier Lisa Arntzen i Dixi Ressurssenter, som jobber for å hjelpe voldtektsutsatte og deres pårørende.

- Gå til legen Arntzen trekker spesielt fram scenen hvor Vilde sier at Noora burde gått direkte til legen.

- Alt Vilde sier stemmer. Vi anbefaler at man drar direkte til overgrepsmottaket, som ligger hos legevakt eller på et sykehus. Der har de spesialkompetanse. Uansett om man vil anmelde overgrepet eller ikke, bør man gå til legen. Der kan de sikre nødvendige spor og hjelpe til med samtaler og oppfølgning.

Arntzen skryter også av scenen hvor Noora konfronterer Nikolai med det som skal ha skjedd.

- Noora trekker fram viktige lovparagrafer. Disse er veldig viktig å vite om og burde vært pensum på skolen. Jeg tror det er mange som opplever liknende ting, som ikke vet hvor alvorlig det er, sier hun og fortsetter:

- Det er store mørketall på dette området, men «Skam» kan kanskje bidra til å få dette opp i lyset.

Seriens skuespillere skjermes av NRK, men under Gullruten viste jentene seg sammen for første gang da de delte ut prisen for beste dokumentarserie.

- Det er ganske rart for oss å være her - spennende og nytt. Og det er veldig moro å vinne priser, sa Josefine Pettersen (Noora) til Dagbladet forrige helg, og innrømte at hun ofte blir stoppet på gata.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling