Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Voldtektsspillet sjokkerer

Mange kaller det «usmakelig», mens andre peker på ytringsfriheten. Nå venter spillet på godkjenning.

KONTROVERSIELT: Spillet «Rape Day» har fått mange til å se rødt. Nå vurderer Valve om det skal legges ut på deres spillplattform Steam. Skjermdump: Steam
KONTROVERSIELT: Spillet «Rape Day» har fått mange til å se rødt. Nå vurderer Valve om det skal legges ut på deres spillplattform Steam. Skjermdump: Steam Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV- og dataspill blir en stadig større del av mediehverdagen til både store og små, og spill som Fortnite og Apex Legends har nærmest blitt kultfenomen med flere titalls millioner spillere.

Den samme gjennomslagskraften kan neppe spillet «Rape Day» regne med, men det har samlet overskrifter av en helt annen grunn.

Det kontroversielle spillet, som i skrivende stund venter på godkjenning av spillplattformen Steam, inneholder nemlig akkurat det tittelen tilsier - voldtekt. I tillegg reklamerer det også med drap, nekrofili og incest.

Truer med boikott

Under spillets beskrivelse på Steam kan man lese at spilleren «kontrollerer valgene til en truende morder og voldtektsmann under en zombieapokalypse».

Spillet er historiedrevet og følger den kjente formelen der valgene du gjør gir forskjellige utfall, men temaet har fått mange til å reagere.

Store bransjenettsteder som Polygon, PC Gamer og Eurogamer omtaler spillet og dets kontroversielle innhold. Det samme gjør aviser som The Sun, Business Insider, New Zealand Herald og Politiken.

Utvikleren selv holder interesserte oppdatert på spillets Steam-side, men tilbakemeldingene er i beste fall varierte og mange er sjokkerte. En Steam-bruker truer med boikott dersom spillet legges ut for salg, mens en annen peker på at dette er med på å normalisere vold mot kvinner.

- Dersom dere legger ut dette for salg, kommer jeg aldri til å bruke så mye som ei krone her igjen, er ordlyden.

Samtidig er det andre som sier at utvikleren bør få anledning til å gi ut spillet, og at de akter å gi det et forsøk.

Brudd på retningslinjene?

Selv peker spillutvikleren på ytringsfriheten, og hvordan han mener Steam ikke kan bannlyse spillet hans med mindre de endrer sine relativt løsslupne retningslinjer.

Unntaket er derimot dersom Steam, og deres eiere Valve, ser på dette som ren provokasjon eller «trolling».

Jarle Hrafn Grindhaug er redaktør for spillnettstedet pressfire.no. Han sier til Dagbladet at «Rape Day» fort kan havne i den siste kategorien.

- Steam må nesten selv svare på om spillet bryter deres retningslinjer, men etter å ha sett videoen som ligger ute fra spillet blir jeg svært overrasket om ikke dette havner under kategorien «trolling», som de selv bruker for å sile ut åpenbare forsøk på å sjokkere, sier Grindhaug.

Bevisst utnytting

Han sier videre at Steam i fjor etablerte nye retningslinjer hvor de valgte å være mer åpne, men at de samtidig er bevisst opportunistiske forsøk på å utnytte deres plattform.

- At Steam selv ikke har lyst til å være moralpoliti har fordeler og ulemper, men akkurat dette «spillet» anser jeg for å være av så dårlig kvalitet at det ikke er verdt oppmerksomheten.

- Trenger markedet et spill som dette?

- Verden trenger i alle fall ikke flere dårlige spill, sier Grindhaug, og legger til at han er «hundre prosent sikker» på at dette bare dreier seg om å sjokkere for å få oppmerksomhet og salg.

Skoleskyting

Et annet eksempel på at Valve har fjernet spill fra sin plattform er Active Shooter som kom i fjor sommer. Der skulle spilleren gå gjennom en skole som skoleskytter, og ta livet av så mange politimenn og sivile som mulig.

Også dette spillet møtte krass kritikk.

Ryan Petty mistet sin 14 år gamle datter Alaina under skoleskytinga på Marjory Stoneman Douglas High School i byen Parkland i Florida i februar 2018. Han skrev følgende på sin Twitter-konto:

- Avskyelig. La Steam Games få vite at spill som illustrerer skyting på en skole, hvor det er spillerne som skyter sivile, studenter og tjenestemenn, er uakseptabelt.

Fred Guttenberg mistet datteren Jamie i Parkland-skytinga. Han kom også med en oppfordring om å boikotte spillet.

- Dette selskapet burde møte vrede hos alle som bryr seg om skolesikkerhet og offentlig sikkerhet, og det burde starte umiddelbart. Ikke kjøp dette spillet eller noen andre spill dette selskapet har laget, skrev han.

Enden på visa ble at spillet forsvant fra Steam. De kom også med en uttalelse der de sa at de «ikke ville gjøre forretninger med sånne folk».

Valve har foreløpig ikke kommet med noen kommentar til «Rape Day»-bråket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!