Voluminøst oppgjør

I annet bind av sitt storverk om «det reisende folket» i Norge tar Britt Karin Larsen fatt der hun slapp i det første. Handlingen starter ved slutten av første verdenskrig og blir ført fram til fredsdagen i 1945.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som den første er også denne boka fullstappet av spenning, dramatikk - og ikke minst romantikk. En sterk og tragisk avslutning understøtter bokas tendens og bærer bud om at det i 1945 var liten grunn til å forvente at freden ville bringe lysere tider for romanifolket.

Forakten for og trakasseringen av taterne hører til de dystreste kapitler i moderne norsk historie. Det er høyst fortjenstfullt av Larsen at hun nå dokumenterer hvor massiv undertrykkelsen var, og hvilke tragiske følger den fikk for mange. Som forteller stiller hun seg på de undertryktes side uten å glorifisere omstreifernes livsstil og mentalitet.

Gap

Som den moderne kvinne hun er, har f.eks. forfatteren naturlig nok vanskelig med å svelge det rådende kvinnesynet.

Gapet mellom taterkvinnenes og -mennenes verden framstilles som like dypt og uoverstigelig som gapet mellom de reisendes og de fastboendes verden. Men den innbygde kritikken modifiseres gjennom framhevelsen av de sterke båndene som knytter ektefellene sammen - i klar motsetning til ekteskapene mellom de fastboende. Påfallende nok blir de siste nesten uten unntak framstilt som mislykkede og ulykkelige. I det hele tatt framheves familiefelleskapet hos taterne som utvetydig positivt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer