Von Trier bannlyst fra Cannes etter Hitler-hyllest

Stemples som «persona non grata».

IKKE VELKOMMEN: Den danske regissøren Lars von Trier er bannlyst fra filmfestivalen i Cannes etter sine uttalelser om Hitler. Foto: REUTERS/Eric Gaillard
IKKE VELKOMMEN: Den danske regissøren Lars von Trier er bannlyst fra filmfestivalen i Cannes etter sine uttalelser om Hitler. Foto: REUTERS/Eric Gaillard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Danske Lars von Trier har blitt bannlyst fra filmfestivalen i Cannes etter hans skandaløse uttalelser om Hitler under gårsdagens pressekonferanse for hans film «Melancholia».

Representanter for filmfestivalen opplyser at han nå er «persona non grata», melder AP.

Skandalen oppsto da von Trier fikk spørsmål om hvorfor han har fylt «Melancholia» med musikk av Wagner. Da begynte von Trier å surre seg inn i en stadig mer ubehagelig monolog om sin beundring for nazismen og den nazistiske estetikken.

- Jeg forstår Hitler - Jeg kan godt skjønne Hitler. Jeg mener, han gjorde noen dumme ting, og han er vel ingen typisk bra fyr, men jeg tror jeg forstår han, sa von Trier før han begynte å ro seg i land:

- Okei folkens, jeg er ikke for verdenskrigen og jeg liker jødene - eller egentlig gjør jeg ikke det heller, på grunn av Israel - men... hvordan skal jeg komme meg ut av dette? Jo, la oss snakke om kunsten, jeg liker nemlig Albert Speer, som var et stort talent. Og som nazistene liker jeg å gjøre ting storslagent, sa 55-åringen, som selv trodde han var av jødisk avstamning i mange år, før han fant ut at familien var tyske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer