Von Trier bannlyst fra Cannes etter Hitler-hyllest

Stemples som «persona non grata».

IKKE VELKOMMEN: Den danske regissøren Lars von Trier er bannlyst fra filmfestivalen i Cannes etter sine uttalelser om Hitler. Foto: REUTERS/Eric Gaillard
IKKE VELKOMMEN: Den danske regissøren Lars von Trier er bannlyst fra filmfestivalen i Cannes etter sine uttalelser om Hitler. Foto: REUTERS/Eric Gaillard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Danske Lars von Trier har blitt bannlyst fra filmfestivalen i Cannes etter hans skandaløse uttalelser om Hitler under gårsdagens pressekonferanse for hans film «Melancholia».

Representanter for filmfestivalen opplyser at han nå er «persona non grata», melder AP.

Skandalen oppsto da von Trier fikk spørsmål om hvorfor han har fylt «Melancholia» med musikk av Wagner. Da begynte von Trier å surre seg inn i en stadig mer ubehagelig monolog om sin beundring for nazismen og den nazistiske estetikken.

- Jeg forstår Hitler - Jeg kan godt skjønne Hitler. Jeg mener, han gjorde noen dumme ting, og han er vel ingen typisk bra fyr, men jeg tror jeg forstår han, sa von Trier før han begynte å ro seg i land:

- Okei folkens, jeg er ikke for verdenskrigen og jeg liker jødene - eller egentlig gjør jeg ikke det heller, på grunn av Israel - men... hvordan skal jeg komme meg ut av dette? Jo, la oss snakke om kunsten, jeg liker nemlig Albert Speer, som var et stort talent. Og som nazistene liker jeg å gjøre ting storslagent, sa 55-åringen, som selv trodde han var av jødisk avstamning i mange år, før han fant ut at familien var tyske.

- Uakseptabelt og utålelig Disse uttalelsene ble altså for sterk kost for Cannes-arrangørene, og det er første gang noen blir bannlyst i festivalens historie.

I en pressemelding, gjengitt av Reuters, forklarer festivalen sin beslutning:

«Festivalstyret beklager dypt at dette forumet er brukt av Lars von Trier til å ytre kommentarer som er uakseptable og utålelige og som strider mot idealene om medmenneskelighet og storsinn som er festivalens eksistensberettigelse. Styret fordømmer sterkt disse uttalelsene, og erklærer Lars Von Trier persona non grata på filmfestivalen i Cannes, med umiddelbar virkning», heter det i en pressemelding fra festivalledelsen.

Fortsatt nominert Det var en tid uklart om beslutningen innebærer at også von Triers film «Melancholia» kastes ut av programmet, men ifølge NTB vil ikke dette skje.

«Melancholia», som er Lars von Triers tiende spillefilm, er blant filmene som kan vinne den prestisjetunge Gullpalmen i Cannes lørdag.

Han har vunnet Gullpalmen en gang tidligere, med den kritikerroste filmen «Dancer in the Dark» fra 2000.

Beklaget I går kveld, etter at von Triers uttalelser hadde versert i medier verden rundt, gikk hans PR-agent ut med en beklagelse:

«Hvis jeg såret noen i dag morges med ordene jeg sa på pressekonferansen, beklager jeg inderlig. Jeg er ikke antisemitt eller rasistisk forutinntatt på noen som helst måte. Jeg er heller ikke nazist», lyder pressemeldinga.

På danske nettsteder diskuteres det nå heftig rundt uttalelsene til deres regissørhelt.

I kommentarfeltet til Politiken fordømmer de fleste Hitler-stuntet hans, mens andre forsvarer von Trier:

«Nei, han har ikke gått over noen strek. Hvilken strek skulle han i så fall ha gått over? At jeg personlig syns at hans sarkastiske spøk var lovlig «dumsmart», er jo en helt annen ting.», skriver en av leserne.

Lars von Trier

• Født 30. april 1956.

• Dansk filmregissør som er kjent for å ha jobbet innenfor Dogme95, et manifest som krever forenklede virkemidler som håndholdt kamera, naturlig lys, 35mm fargefilm og utelukkende location-opptak.

• Regissør bak filmene «Breaking the Waves» (1996), «Idioterne» (1998), «Dancer in the Dark» (2000, tildelt Gullpalmen i Cannes), «Dogville» (2003), «Manderlay» (2005) og «Antichrist» (2009, tildelt Nordisk Råds filmpris).

• Aktuell med filmen «Melancholia» på Cannes-festivalen, der han torsdag ble erklært «persona non grata» som følge av naziuttalelser.

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer