I AVHØR: Den danske filmregissøren Lars von Trier er blitt avhørt av dansk politi i forbindelse med naziuttalelsene han kom med under filmfestivalen i Cannes i mai i år. Foto:  REUTERS/Yves Herman
I AVHØR: Den danske filmregissøren Lars von Trier er blitt avhørt av dansk politi i forbindelse med naziuttalelsene han kom med under filmfestivalen i Cannes i mai i år. Foto: REUTERS/Yves HermanVis mer

Von Trier i politiavhør

Måtte avhøres av dansk politi etter naziuttalelser i Frankrike.

Den danske filmregissøren Lars von Trier har blitt avhørt av dansk politi i forbindelse med de kontroversielle naziuttalelsene han kom med på filmfestivalen i Cannes i mai. Det opplyste von Trier selv i en pressemelding onsdag.

Dansk politi gjennomførte avhøret på vegne av påtalemyndigheten i Grasse i Frankrike, som i august i år siktet filmregissøren for å ha brutt fransk lov ved å forherlige krigsforbrytelser.

Ikke siktet En talsmann for dansk politi påpeker at von Trier ikke er siktet etter dansk lov.

- Vi avhørte ham i dag, men det skjedde uten en siktelse, for fransk politi har ikke bedt oss sikte ham, presiserer politiinspektør Karl Erik Agerbo.

Han regner ikke med at politiet vil foreta ytterligere avhør av Lars von Trier.

- Det har ikke kommet anmodning om ytterligere avhør fra fransk politi, sier Agerbo.

Det var under en pressekonferanse i forbindelse med visningen av filmen «Melancholia» på filmfestivalen at von Trier blant annet sa at han «forsto Hitler selv om han gjorde noe som var galt».

Stor oppstandelse - Jeg ville virkelig gjerne være jøde. Så fant jeg ut at jeg i virkeligheten var nazist fordi min familie var tysk, noe som også ga meg en viss tilfredshet, sa han under pressekonferansen.

Uttalelsene vakte stor oppstandelse, og han beklaget dem senere.

I pressemeldingen onsdag skriver von Trier at han «på bakgrunn av denne alvorlige siktelse forstår jeg at jeg ikke har evne til å uttrykke meg utvetydig».

- Jeg har derfor besluttet at jeg fra i dag av avholder meg fra enhver offentlig uttalelse, sier han.

- Jeg vil fra nå av konsentrere meg om mine filmer.

(NTB)