Von Trier klippet i stykker dansk flagg

Fly forbannet etter skryt til «Idiotene».

(Dagbladet.no): Diskusjonen raser i Danmark, etter at kulturdepartementet la fram en offisiell «kulturkanon»: En liste over 108 verk innen blant annet kunst, populærmusikk, litteratur, film og design som landet bør være ekstra stolte av.

Flaggskjending

Og det er kanskje ikke så rart at det blir bråk når det ypperste av etablert dansk finkultur opphøyes i samme åndedrag som Donald Duck (eller Anders And, som han heter i Danmark).

Kulturdepartementet sier de først og fremst ville invitere til debatt, og den debatten har de definitivt fått nå. Filmskaper Lars Von Trier var nemlig så forbannet over å figurere på lista (med filmen «Idiotene») at han spilte inn sin egen protestvideo.

I videoen - som er sendt på dansk TV - klipper filmskaperen i stykker et dansk flagg, og det har falt enkelte tungt for brystet.

Von Trier er nå anmeldt til politiet for flaggskjendingen, ifølge avisa Politiken.

Lunken kritikk

Danske anmeldere er for øvrig svært tilbakeholdne med rosen til kulturdepartementets skrytelister, som syv forskjellige utvalg har jobbet med å komme fram til.

POLITIANMELDT: Lars Von Trier likte dårlig rosen fra utvalget oppnevnt av den danske regjeringen. Nå kan han få trøbbel med politiet etter å ha skjendet et dansk flagg. FOTO: SCANPIX/AP
POLITIANMELDT: Lars Von Trier likte dårlig rosen fra utvalget oppnevnt av den danske regjeringen. Nå kan han få trøbbel med politiet etter å ha skjendet et dansk flagg. FOTO: SCANPIX/AP Vis mer

Ekstra Bladet henger seg for eksempel opp i nominasjonen av Thorvald Bindesbøll.

- Han kopierte noen skrekkelige, gamle møbler og er mest kjent for Carlsberg-etiketten. Fanden vet hva design-ekspertene ser i ham, skriver avisa.

Berlingske Tidende mener det er latterlig at listene ikke var åpne for debatt før etter at de var publisert.

- Ved først å åpne for debatt nå, risikerer kanon-folkene å levere verket som en statisk fasitliste - og dermed ikke som et kulturprosjekt i bevegelse.

• Danskenes kulturkanon kan granskes i sin helhet på kulturdepartementets hjemmeside.

FÅR KJEFT: Danskenes kulturminister Brian Mikkelsen tok inititativet til listene.