Von Trier lager film om terroren i København

Regissøren som «forsto Hitler» vil inn i terroristens hode.

LAGER TERRORFILM: Omstridte Lars von Trier vil lage film om drapenen i København i vår. Foto: AP Photo/Axel Schmidt
LAGER TERRORFILM: Omstridte Lars von Trier vil lage film om drapenen i København i vår. Foto: AP Photo/Axel SchmidtVis mer

(Dagbladet): Det er produsent Peter Aalbæk Jensen og regissør Manyar Parwani som er i gang med forberedelsene til filmen om den 22 år gamle gjerningsmannen Omar El-Hussain.

Filmen får tittelen «Lukkede øjne».

- Å lage en film om det som skjedde ved Krudttønden og synagogen, krever stor omtanke, sier Parwani.

Regissøren sier det ikke bare er terrorhandlingene i København som satte ham på ideen om å lage en film om terrorisme

Inn i terroristens verden - Men hendelsene i København påvirket meg veldig, og derfor valgte jeg å finne ut av om det er mulig å lukke seg inn i Omars avstengte og mørke verden, sier Parwani.

- Jeg vil forstå hva som skjedde inne i denne mannens hode, sier regissøren videre.

Organisasjonen Det Jødiske Samfund er imidlertid litt skeptisk og frykter at filmen vil kunne skape sympati for utilgivelige handlinger på et for tidlig tidspunkt.

- Jeg er bekymret for at en filmatisk framstilling vil skape forståelse for en morderisk gjerning, sier leder Dan Rosenberg Asmussen.

- Som samfunn trenger vi å forstå hva som skjer for å forhindre at det gjentar seg, ikke for å selge film på kino, sier Asmussen.

I 2011 stilte den danske filmregissøren Lars von Trier til pressekonferanse i Cannes i forbindelse med sin film «Melancholia». 

Omstridt regissør Der ga han noen uttalelser han sikkert helst skulle vært foruten i dag. 

Den kontroversielle filmregissøren prøvde seg på en form for humor ved å erklærte seg nazist, vitse om jøder og sa også at han «kunne forstå» Adolf Hitler. Selv om han mer eller mindre helhjertet prøvde å ro seg i land, var skandalen et faktum. 

Dagen etter ble det imidlertid sendt ut en skriftlig beklagelse i en pressemelding fra regissøren.

«Hvis jeg såret noen i dag morges med ordene jeg sa på pressekonferansen, beklager jeg inderlig. Jeg er ikke antisemitt eller rasistisk forutinntatt på noen som helst måte. Jeg er heller ikke nazist», sto det i pressemeldinga. 

(©NTB)