Von Trier mot Tarantino mot... Cantona?

Her er Cannes-programmet.

(Dagbladet.no): Quentin Tarantinos takketale da han vant gullpalmen for «Pulp Fiction» i 1994 er et av nyere Cannes-histories største øyeblikk.

På en pressekonferanse i Paris i formiddag bekreftet Cannes-sjefene Gilles Jacob og Thierry Fremaux det som egentlig har vært kjent lenge: At regissørens nye 2. verdenskrig-actionkomedie «Inglorious Basterds» (ja, skrivefeilen er tilsiktet) også er i årets hovedprogram.

Kjente navn returnerer
Der får han blant annet konkurranse av Lars von Trier, som stiller med sin nye grøsser «Antichrist» (les omtale her) og Ang Lee med sin dramakomedie «Taking Woodstock».

Pedro Almodovar har vært i Cannes tidligere, og han har laget filmer med Penelope Cruz i hovedrollen før. Begge kommer til Cannes igjen med melodramaet «Los Abrazos Rotos». En annen gjenganger er Jane Campion, som kommer med John Keats-biografien «Bright Star».

Eric Cantona gjør dessuten comeback på det store lerretet, i Ken Loach-filmen «Looking for Eric». Dette er ingen dokumentar, men en spillefilm om en problemforfulgt fotballfan.

Det er lite fra USA i årets hovedprogram, men desto mer fra Asia. Park Chan-Woo («Oldboy») representerer for eksempel Sør-Korea med vampyrfilmen «Thirst», mens Kinas Lou Ye viser «Spring Fever».

Heath Ledgers siste
Fire filmer av totalt 20 i hovedprogrammet er franske, mens Østerrike er representert ved Michael Hanekes «The White Ribbon». Isabel Coixet forsterker det spanske nærværet, og italienske Marco Bellocchio er på plass med «Vincere».

I fjor gjorde den israelske animasjonsfilmen «Waltz with Bashir» stor lykke i hovedprogrammet, og i år er det palestinernes tur til å være representert - ved Elia Suleimans familiesaga «The Time That Remains».

Pixars nye animasjonsfilm «Up» åpner festivalen utenfor konkurranse, og seinere i festivalen vises også Terry Gilliams «The Imaginarium of Doctor Parnassus». Dette var som kjent den siste filmen Heath Ledger rakk å spille i.

Også Sam Raimis - etter forhåndsrapportene å dømme - svært skumle «Drag Me To Hell» skal vises utenfor konkurranse.Ingen norske

Årets festival åpner 13. mai, og avsluttes med «Coco Chanel and Igor Stravinsky» 24. mai. 

Det er foreløpig ikke tatt ut noen norske bidrag til festivalen, men filmene til sideprogrammene Director's Fortnight og kritikeruken blir ikke offentliggjort før fredag.

Isabelle Huppert leder årets jury.