von Trier mot Travolta

CANNES (Dagbladet): Riktignok ankommer John Travolta i dag for å kaste glans over den 51. filmfesten i Cannes med åpningsfilmen «Primary Colors». Men festivalens mest omtalte innslag kan bli den fraværende danske Lars von Trier.

Travolta, Emma Thompson og regissør Mike Nichols innleder 12 dagers haraball i kveld med å gjennomføre den velkjente spesialdistanse «vandring på rød løper» - en garantert suksess. Selve filmen sies å være verdt billettpengene, omtalt som den hittil beste presidentfilmen fra USA - basert som den er på en romanharselas over Bill Clintons valgkampanje i 1992. For lengst en kritikersuksess i hjemlandet.

Siden avslutningsfilmen den 24. mai, Roland Emmerichs verk om et samlet USAs kamp mot beistet «Godzilla», også er en såkalt Hollywood «blockbuster», har noen vittige, amerikanske tunger antydet at festivaldeltakerne må ftres med popcorn og ikke bare med rødvin.

24 utvalgte

Amerikanerne bidrar dessuten med mer i årets hovedkonkurranse. Terry Gilliam presenterer «Fear and Loathing in Las Vegas» med Johnny Depp, laget etter gonzojournalisten Hunter S. Thompsons 70-tallsskildring av en hysterisk jakt på den amerikanske drømmen - med alt av dop innenfor vesten. Og den spennende regissøren Hal Hartley er på banen igjen med «Henry Fool». Dessuten kommer John Turturro, best kjent som skuespiller, med «Illuminata».

Kjente regissører som Ken Loach, John Boorman, Theo Angelopoulos, Nanni Moretti og Hector Babenco - for bare å nevne noen - er på listen blant de 24 utvalgte i kamp om de gjeveste prisene. I dette selskapet har Danmark fått med to filmer, Thomas Vinterbergs «Festen» og altså rakkeren von Triers «Idiotene».

Idiotdyrking

De som har sett klipp fra den hevder med styrke at Travolta blir et ikke-tema, når Lars von Trier har fått vist sitt. Nesten bokstavelig talt, for filmen presenterer menneskets edle deler på en måte som ikke er til å misforstå. Bortsett fra det er dens tema originalt nok. «Idiotene» handler om en gruppe ungdommer i intenst strev med å dyrke sin interesse - idioti. Heri inngår en rekke øvelser for å skille «sauer fra geiter», som det heter i festivalomtalen.

Antakelig kunne bare von Trier ha funnet på det. Kan hende synes han Cannes-festivalen er en idiotøvelse, den også.