Von Trier nekter å forklare sjokkfilmen

Hevder han er verdens beste regissør, og at filmen ble laget ved hjelp av Guds hånd.

FIKK KJØRT SEG: Charlotte Gainsbourg og Lars von Trier måtte tåle mange kritiske spørsmål om den danske provokatørens grenseoverskridende nye horrorfilm "Antichrist". FOTO: SCANPIX/AP
FIKK KJØRT SEG: Charlotte Gainsbourg og Lars von Trier måtte tåle mange kritiske spørsmål om den danske provokatørens grenseoverskridende nye horrorfilm "Antichrist". FOTO: SCANPIX/APVis mer

|||• Hør pressekonferansen her (mp3)

CANNES (Dagbladet.no): Trolig den mest provoserende, grufulle og intense filmen i Cannes-historien, var den gjengse oppfatning etter pressevisningene av Lars von Triers  «Antichrist» søndag kveld. Og det sier ikke lite.

De nærgående beskrivelsene av blant annet kjønnslemlestelse var tunge å svelge for mange.

I formiddag ble den danske provokatøren tvunget til å svare for seg, og det var en skjelvende, lavmælt, morsom og sarkastisk regissør som møtte et i stor grad fiendtlig pressekorps.

Ville ikke rettferdiggjøre
Allerede på første spørsmål ble von Trier forsøkt satt fast, av en hissig reporter fra britiske Daily Mail.

- Kan du vennligst forklare og rettferdiggjøre hvorfor du lagde denne filmen?

- Jeg tror ikke jeg trenger å rettferdiggjøre...

- Jo, det gjør du! Dette er Cannes, du har kommet hit, og du bør forklare.

- Det er merkelig at jeg liksom må unnskylde meg. Dere er mine gjester, det er ikke omvendt.

Guds hånd
Von Trier var heller ikke særlig interessert i å forklare hvor inspirasjonen til filmen kom fra.

- Det var Guds hånd. Og jeg er den beste filmregissøren i verden. Jeg er ikke sikker på om Gud er den beste guden i verden.

Franske Charlotte Gainsbourg - datteren til sangeren Serge - har bygget seg opp i underholdningsverden som skuespiller, modell og sangerinne. Spørsmålet er hva denne rollen kan ha å si for hennes videre karriere.

På direkte spørsmål om hun hadde noen betenkeligheter med rollen, om ikke hun noen gang tenkte at von Trier tok den for langt, kom regissøren henne i forkjøpet.

- Charlotte tok det for langt. Jeg prøvde, men klarte ikke å stoppe henne.

Blant de aller drøyeste scenene er en scene der Gainsbourg lemlester sitt eget underliv. Von Trier tullet også bort hvordan innspillingen av denne scenen var.

- Vi kunne bare filme det én gang, vet du, sa han, til hoderystende latter fra journalistene.

En voldshandling
Kritikerne er til dels svært negative til «Antichrist» etter pressevisningene i går kveld, der latter, redselshyl, buing og klapping gikk over i hverandre.

Hanns-Georg Rodek i Die Welt var blant dem som var rystet av opplevelsen.

- Jeg er målløs. Det var utrolig intenst og ulikt alt annet enn jeg har sett. Men om det var fantastisk eller elendig kan jeg ikke svare på, sa han til Dagbladet.no umiddelbart etter visningen.

Den svært respekterte amerikanske anmelderen Roger Ebert skriver i sin omtale at det er likegyldig om filmen er god, dårlig eller grusom.

- Von Trier har ikke laget en film om en vold, han har laget en film for å øve vold mot oss. Det har vært rapportert at han led av depresjon da han lagde denne. Det synes. Det er den mest desperate filmen jeg noen gang har sett.

«Antichrist» skal etter planen opp i Norge i begynnelsen av juni. Den får garantert 18-årsgrense.