Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Von Trier-selskap lager norsk krigsfilm

Zentropa i gang med Helle Aarnes' «Tyskerjentene».

FILMSKAPERE: Produsent Valerie Saunders (t.v.) og deleier Peter Aalbæk i Zentropa ser for seg norske, svenske og tyske skuespillere i rollene når Helle Aarnes? «Tyskerjentene» nå blir film.
FILMSKAPERE: Produsent Valerie Saunders (t.v.) og deleier Peter Aalbæk i Zentropa ser for seg norske, svenske og tyske skuespillere i rollene når Helle Aarnes? «Tyskerjentene» nå blir film. Vis mer

||| — Vi har et våkent øye på Norge. Det er gjerne her vi finner de gode historiene for tida, sier Zentropa-deleier Peter Aalbæk til Dagbladet.no.

I 1992 grunnla han det kritikerroste selskapet sammen med bejublede og utskjelte Lars von Trier.

Tidligere i år kjøpte de opsjon på Eirik Wekres «Operasjon Snøhvit». De snuser også på de to andre bøkene i trilogien hans.

Nå kaster Zentropa seg over Helle Aarnes' «Tyskerjentene».

— Jeg er veldig stolt. «Tyskerjentene» har vist seg å ha en voldsom gjennomslagskraft. Boka er som en bølge som bare blir større og større, sier hun.

Prisvinner
BT-journalisten Aarnes ble i fjor tildelt Den store journalistikkprisen for artikkelserien om behandlingen av norske kvinner som falt for tyske soldater under krigen. Så ble serien bok.

«Tyskerjentene» fikk gode kritikker og debuterte denne uka på syvende plass på salgstoppen for generell litteratur. Og nå blir det altså film.

— Det kan bli en fantastisk visuell historie, som har mye å fortelle generasjonene som ikke opplevde krigen, sier produsent Valerie Saunders.

PRISVINNER: Helle Aarnes ble i fjor tildelt Den store journalistprisen for artikkelserien «Tyskerjentene», som i sin tur har dannet grunnlag for boka med samme navn.
PRISVINNER: Helle Aarnes ble i fjor tildelt Den store journalistprisen for artikkelserien «Tyskerjentene», som i sin tur har dannet grunnlag for boka med samme navn. Vis mer

Boka «Tyskerjentene» forteller historiene til flere norske kvinner, som ble trakasert av andre nordmenn og utsatt for grove overgrep fra staten etter krigen. Saunders ser da også for seg en film som fletter sammen flere ulike historier.

- Vi skal lage en historisk spilleflm, men har egentlig nok stoff til å lage fem filmer.

Fortsatt tabu
Zentropa skal nå bruke tid på å utvikle manuset. Regissør eller skuespillere er foreløpig ikke på plass, men selskapet sikter mot store navn for å tiltrekke seg investorer til det de ser for seg blir et kostbart prosjekt.

— Vi i Zentropa har en tradisjon for provoserende filmer. I Danmark er dette et tema det fortsatt ikke er lov å snakke om, og da snakker vi om et land der pornografi har vært lovlig i en liten evighet. Det er tragisk hvordan man pekte på at Hitler forfulgte folkegrupper, bare for å gjøre det samme selv så fort krigen var vunnet, sier Aalbæk.

Forfatter Aarnes mener at også Norge først nå virker klar for å ta et oppgjør med krigsoppgjøret.

- Det er seierherrene som skriver historien, og mange av historikerne som har forsket på krigen, har vært menn. De har kanskje hatt en tendens til å konsentrere seg om mennenes innsats. Til en viss grad er det også kvinnenes egen feil at historiene deres ikke har kommet fram før nå. Uansett er det et faktum at det var menneskelig svakhet på begge sider både under og etter krigen, sier hun.

KONTROVERSIELL: Den danske regissøren Lars Von Trier, som grunnla Zentropa i 1992. Foto: SCANPIX
KONTROVERSIELL: Den danske regissøren Lars Von Trier, som grunnla Zentropa i 1992. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling