Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- von Trier skaper myten om seg selv

Kollega Margreth Olin har ikke mistet respekten for Lars von Trier etter Hitler-uttalelsene. Les reaksjonene til norske regissører.

- PRESSEN TAR AGNET: - Filmene til von Trier er åpen for tolkning, og det samme er hans måte å snakke på, sier Margreth Olin, som selv har jobbet med Trier. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
- PRESSEN TAR AGNET: - Filmene til von Trier er åpen for tolkning, og det samme er hans måte å snakke på, sier Margreth Olin, som selv har jobbet med Trier. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer

Styret i Cannes-festivalen besluttet i dag å kaste ut den danske regissøren Lars von Trier fra Cannes-festivalen, og karakteriserer ham som «persona non grata».

Bakgrunnen er en del tvilsomme uttalelser von Trier kom med på sin pressekonferanse onsdag.

Han uttalte blant annet:

- Jeg kan godt skjønne Hitler. Jeg mener, han gjorde noen dumme ting, og han er vel ingen typisk bra fyr, men jeg tror jeg forstår han.

- Tar regi Norske regissører oppfatter det hele som et pr-stunt og feilslått humor.

- Jeg har bare sett klipp fra pressekonferansen, von Trier vet hvordan pressen fungerer, han iscenesetter og tar regi hver gang han har pressekonferanse, sier Margreth Olin til Dagbladet, og legger til:

 - Alle vet at Lars von Trier ikke er nazist, og jeg tror heller ikke at han på noen som helst måte har ønsket å krenke noen med sine uttalelser. Han skaper myten om seg selv, og pressen går på hver gang.
 
Olin har selv arbeidet med von Trier. Hun ble invitert av ham til å lage en «dogumentar» basert på hans dogmeregler fra 2000. Det resulterte i filmen «Ungdommens Råskap», hvor von Trier også var produsent.

- Hans måte å snakke - Filmene til von Trier er åpen for tolkning, og det samme er hans måte å snakke på. Han har tidligere sagt at han er vår tids største nålevende regissør. Jeg har fulgt arbeidet hans i mange år og har lest dagbøkene knyttet til filmene hans. Når Lars har pressekonferanse venter pressen på at det skal skje noe, og han leverer hver gang.

- Mister du litt av respekten for ham når han gjør slike ting?
 
- Jeg mister ikke respekten for Lars nettopp fordi jeg er overbevist om at han ikke mener det på den måten det blir tolket.  Lars er en stor innovatør innenfor filmkunsten, og har en samensatt og fascinerende personlighet. Jeg gleder meg til å se filmen hans i morgen tidlig, svarer Olin.

- Dobbelmoralsk Sara Johnsen, som blant annet står bak kritikerroste «Upperdog», tror også dette er et pr-stunt fra von Triers side.

- GRENSELØS: Sara Johnsen mener uttalelsene til von Trier burde overses. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- GRENSELØS: Sara Johnsen mener uttalelsene til von Trier burde overses. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Man burde egentlig overse det hele, von Trier er labil og grenseløs. Cannes er i seg selv en nokså dobbelmoralsk festival, der jålete motebevisste mennesker sitter og hyller humanistiske filmer om folk som er fattige, sier Johnsen, og legger til: 

- Kanskje er det bra med et Trier-troll blant alle toppløse babes på stranden.

- Makaber humor Regissør Nils Gaup tror det er snakk om et eksempel på misforstått humor.

- Jeg så uttalelsene, og for meg er det helt klart en litt makaber humoristisk måte å uttale seg på. Han gjør det med ironi, men det kommer kanskje ikke så godt fram på engelsk, sier han.

- Hva syns du om at han blir kastet ut av Cannes?

- Det er trist. Han vært der så lenge han har holdt på, og har nærmest klippekort dit. Dette kan ikke være bra for ham.

- En glipp Petter Næss tror på sin side at dette var en glipp fra von Triers side.

- Det er veldig alvorlig at det får slike konsekvenser. von Trier er kjent for å være flink med pr-stunt, og pressen kaster seg begjærlig over det. Men hva som skjedde nå aner jeg ikke, jeg antar at det var en glipp.

Næss beskriver det som «klønete», men syns folk burde vise forståelse for von Trier.

- IRONI: Nils Gaup mener von Triers uttalelser er en makaber form for humor. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
- IRONI: Nils Gaup mener von Triers uttalelser er en makaber form for humor. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil tro at vi i filmverdenen har litt romslighet for slike glipp. Han har også beklaget uttalelsene, og det burde alle ta på alvor. Det han sagt er alvorlig, men ikke mer alvorlig enn at Brad Pitt sier at han slår sine barn. Og han er jo ikke blitt kasta ut.

- KLØNETE: Petter Næss syns folk burde vise forståelse for det han mener er en glipp av von Trier. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
- KLØNETE: Petter Næss syns folk burde vise forståelse for det han mener er en glipp av von Trier. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media