Vond sannhet

Sakens kjerne er barnas rettssikkerhet, derfor blir de voksnes religiøse følelser bagateller.

OMSKJÆRING:«Ja, det som framkommer i denne tegningen er uvanlig grovt. Men det fantastiske er at vi i dette tilfellet faktisk sitter med muligheten til å avslutte det vonde og grove», skriver forfatteren. Illustrasjon: Tomas Drefvelin/ Dagbladet
OMSKJÆRING:«Ja, det som framkommer i denne tegningen er uvanlig grovt. Men det fantastiske er at vi i dette tilfellet faktisk sitter med muligheten til å avslutte det vonde og grove», skriver forfatteren. Illustrasjon: Tomas Drefvelin/ DagbladetVis mer
Debattinnlegg

Rune Berglund Steen, leder for Antirasistisk Senter, går 10. juni til angrep på Dagbladet og den famøse tegningen som refererer til såkalt omskjæring. Ja visst, tegningen «er uvanlig grov, det er både så enkelt og så alvorlig som det.» Men det alvorlige og grove er de virkelige handlinger som den satiriske tegningen viser, nemlig det overgrep som per dags dato fremdeles kalles «omskjæring av guttebarn» og som det nå er norsk politikk å få inn i «forsvarlige former» i helsevesenet. Det må gjentas og gjentas: Saken handler verken om jødedom eller andre minoritets- eller religionsspørsmål, men om helsen og integriteten til en god del små guttebarna som kristne USA-amerikanere, muslimer og jøder blir foreldre til, og som får friske kjønnsorganer kuttet i. Det er tragisk, og ikke sjelden direkte kynisk, at det arbeidet for lovforbud som må og til slutt vil komme i dagens Norge stadig avspores ved å vise til antisemittismen og «jødeparagrafen».

Når sakens kjerne er barnas rettssikkerhet, er og blir voksenverdenens billedhistoriske konnotasjoner og «religiøse følelser» bagateller. Det dreier seg nå ganske enkelt om å skåne småguttene for overgrep som foregår i dag, skåne på samme måte som samfunnet nå endelig hindrer at jentebarn utsettes for det som vi for få år siden kalte «rituell kvinnelig omskjæring». Å gi barn - uansett foreldrenes tro og tradisjon - samme rettigheter til egen kropp som de fleste norske barn i dag har, har selvfølgelig ingenting med diskriminering og urett å gjøre. Uretten og diskrimineringen ligger i dagens praksis, og for å komme noen vei internasjonalt, må vi begynne i Norge.

Ja, det som framkommer i denne tegningen er uvanlig grovt. Men det fantastiske er, Berglund Steen, at vi i dette tilfellet faktisk sitter med muligheten til å avslutte det vonde og grove, noe som kan skje når vi bryter forvirringen og bortforklaringene og innser hvem det faktisk er vondt for. Det har forresten alltid vært gjennom slike ærlige, vonde og gode øyeblikk, at vi faktisk blir i stand til å sørge over overgrep i fortida og kjempe tydelig mot det samme i nåtiden.

Les også Rune Berglund Steens innlegg «En infernalsk karikatur».

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.