- Vondt å bli fotografert

Mens blitzene lynte ankom drapsdømte Veronica Orderud rettssaken mot Dagbladet og Aftenposten, som står tiltalt for brudd på fotoforbudet til og fra et rettslokale.

LILLESTRØM (Dagbladet): Etter at dommen på 21 års fengsel ble lest opp i Nes tingrett 22. juni 2001, valgte Dagbladet og Aftenposten å fotografere Veronica og sette bildet på trykk. Grunnen var at politiet pågrep de dømte umiddelbart etterpå. Daværende sjefredaktør i Dagbladet, John Olav Egeland, og Aftenpostens Einar Hanseid mener det var en ekstraordinær hendelse som fortjente fotografisk dokumentasjon. Påtalemyndigheten la først saken til side, men Veronicas forsvarer påklaget avgjørelsen og fikk støtte hos Riksadvokaten. Redaktørene og fotografene ble ilagt bøter, som de nektet å vedta. I går begynte rettssaken i Romerike tingrett. I tillegg til det ekstraordinære i pågripelsen hevder de tiltalte at ekteparet både før og under rettssaken, samtykket i fotografering.

Etter trippeldrapet og fram til dommen falt, trykte Aftenposten, VG og Dagbladet 538 bilder av Veronica Orderud.

Unødvendig

Forsvareren hennes Frode Sulland prøvde å påvise at bildene av Veronica ikke dokumenterte noen pågripelse. Det var sivilkledd politi som fulgte henne ut av grendehuset og bildene viser ingen fysisk pågripelse. Orderud hevdet i går at hun ikke husker at hun ble tatt bilde av - på tross av det enorme presseoppbudet.

- Jeg reagerte så sterkt på dommen at jeg ikke var helt til stede. Hun ble spurt hvorfor hun lot seg intervjue og avbilde før rettssaken og i fengslet.

- Vi følte at mye i media var feil. Vi ville bidra til å rette på det. I retten gikk vi med på det fordi vi tenkte at vi da ville bli latt i fred resten av tida.

Vondt

Dagbladets og Aftenpostens forsvarer, Hans Stenberg-Nilsen, ville vite hvorfor hun og Per ikke sa ifra i retten hvis de følte seg urettferdig behandlet.

- Vondt å bli fotografert

- Dere satt bare og tok imot?

- Er det ikke sånn det er i retten da? utbrøt Veronica.

Da hun ble bedt om å beskrive hvordan hun opplevde å få bildene på trykk, svarte hun:- Det er vondt fordi det virker så unødvendig. I noen situasjoner har vi krav på å få være i fred.

LOVLIG FOTOGRAFERING: Drapsdømte Veronica Orderud ønsket ikke å la seg fotografere i går da hun vitnet i rettssaken mot Dagbladet og Aftenposten, men fotoforbudet gjelder bare for tiltalte.