Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vondt i brøstet

Champagnekorkene spratt da den aller siste episoden av «Mot i brøstet» var i boks i går kveld. Blomster, gaver og taler markerte slutten for norgeshistoriens største og lengste komisuksess. - Vemodig og deilig på samme tid, mente skuepillerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver mandag i fem år har «Mot i brøstet» underholdt opptil én million nordmenn. 8. desember sendes den aller siste episoden på TV2.

Det begynte med Henry, Karl og Nils, men etter hvert kom damene.

- Jeg var med som gjest i den tredje episoden og kom stadig oftere på besøk. Til slutt flytta jeg inn, mimrer Siw Anita Andersen, alias Karls samboer Målfrid.
Hilde Lyrån spiller kjæresten til Nils, mens hans mor Elna trekker med seg Henry til alters i den siste episoden.

«Alle» ser på

Totalt har over 250 millioner mennesker sett «Mot i brøstet», iberegnet reprisene. Og nøkkelen til suksessen heter Tore Ryen.

- Folkelig er et dekkende ord for «Mot i brøstet». Vi har ikke noen homogen seergruppe. Alt fra pensjonister og akademikere til småunger ser på, sier Ryen, og avslører at han får god hjelp av sin 16-årige sønn Adam til å skrive tekstene. Gjennomsnittlig har han brukt to dager på hver episode.

- Vi er veldig oppmerksomme på seernes reaksjoner. Vi lager hverdagsunderholdning. Men hadde sendetidspunktet vært et annet, ville også programmet ha vært annerledes, sier Ryen og tilstår at serien ble skapt med tidspunktet 19.30 som utgangspunkt.

Karl går solo

TV2 ligger nå i sluttforhandlinger med Tore Ryens Komistudio, som har produsert «Mot i brøstet», om å lage «Karl & Co».

- Jeg regner med at avtalen er i boks i løpet av neste uke, sier programredaktør i TV2, Nils Ketil Andresen.

- «Mot i brøstet» har vært en gullkalv for oss. Vi håper selvsagt på en liknenede suksess med det nye programmet, selv om det blir som å hoppe etter Wirkola.

Andresen ønsker foreløpig ikke å røpe hvem som skal spille mot Nils Vogt i «Karl & Co».

Seriøs Sven

I den siste episoden av «Mot i brøstet» arver Elna et hus på «Kysta del Sol», og drar med seg sin nybakte ektemann Henry dit.

De vordende foreldre Nils og Trine får Elnas leilighet, mens Målfrid vurderer å flytte til Afrika. Dermed er alt klar for at Karl kan gå solo.

- Jeg kommer til å savne denne gjengen, men jeg ser fram til å kunne gi Karl mer dybde, sier Nils Vogt.

- Selv om det ligger enormt mye arbeid bak serier, er jeg ikke lei enda.

Sven Nordin annonserte sin avgang for lenge siden, men syntes det var greit å være med helt til slutt.

- Nå vil jeg jobbe med seriøst teater. Jeg er for gammel til å spille 20-åring. Men jeg regner med at Nils henger ved meg en stund, sånn at jeg må ligge lavt i film- og tv-sammenheng. Jeg har jo lenge igjen som skuespiller, og vil ikke bare bli husket som Nils.

Hilde Lyrån spiller farse på ABC, mens Siw Anita Andersen ikke har noen bestemte planer.

Liv «Elna» Thorsen skal tilbake til Nationaltheatret, men både hun og Arve Opsahl ønsker å pensjonere seg snart.

- Det kommer i alle fall aldri til å bli noen gjenforening av «Mot i brøstet». Er det slutt så er det slutt, sier Tore Ryen.

Arve Opsahl og Liv Thorsen
"Mot i brøstet" setter punktum etter 5 år.
Hele Norges coronakart