DRIVER HUN VOODOO?  Finansminister Siv Jensen tror at dersom folk får beholde mer av sine penger, vil det i sum skape en vekst som gjør at staten får tilbake pengene fordi flere antas å komme i jobb kan betale skatt. Det er dårlig dokumentert, mener Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
DRIVER HUN VOODOO? Finansminister Siv Jensen tror at dersom folk får beholde mer av sine penger, vil det i sum skape en vekst som gjør at staten får tilbake pengene fordi flere antas å komme i jobb kan betale skatt. Det er dårlig dokumentert, mener Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

Voodoo-økonomi

Dagbladets leder om Erna Solberg og Siv Jensens statsbudsjett.

Leder

Regjeringen holder på et vis det den lover. I den såkalte tilleggsproposisjonen til neste års statsbudsjett reduseres formuesskattesatsen med 0,1 prosent. Det utgjør lite eller ingenting for de fleste.

Men for landets milliardærer betyr denne reduksjonen millioner av kroner. Det må være dette Høyre og Fremskrittspartiet kaller vekstfremmende skattelettelser, forutsatt at milliardærene bruker skattelettelsene til verdiskapning. Tabellene i skatte- og avgiftsproposisjonen demonstrerer hvor ulikt skattelettelsene på totalt 8 milliarder kroner fordeler seg.

Folk som tjener over to millioner kroner i året får i gjennomsnitt skattelettelser på om lag 40.000 kroner i året. Folk med inntekter opp til 400.000 kroner i året, får om lag 1 krone dagen. Dette presenteres som «brede skattelettelser», siden alle inntektsgrupper får noe, gjennomsnittlig. Men mange ville nok heller ønsket å beholde husbankrenta som den er, men som regjeringen foreslår å øke, eller skatteklasse II, som både Stoltenberg- og Solberg-regjeringen foreslår å fjerne, eller fagforeningsfradraget som den forrige regjeringen foreslo å øke.

Studentene som hadde gjort seg forhåpninger om elleve måneders studiestøtte må nå sette sin lit til Venstre og KrF. Det samme må nødhjelpsorganisasjonene som har fått kutt på sine poster. Attpåtil finansierer regjeringen skattelettelsene med penger fra vår felles oljebrønn.

Det som rettferdiggjør et så skjevt fordelt pengedryss, er troen på skattelettelsers dynamiske effekt. Hvis folk «får beholde mer av sine penger», vil det i sum skape en vekst som gjør at staten, til tross for lettelsene, får tilbake pengene fordi flere antas å komme i jobb og flere dermed betaler skatt. Det finnes dessverre lite dokumentasjon på at økonomien fungerer slik. Mange kaller slike påståtte dynamiske skatteeffekter for voodoo-økonomi. Faktisk innrømmer også regjeringen at staten bare vil få igjen noe. Solberg-regjeringen øker ikke bunnfradraget i formuesskatten i forhold til forslaget fra den rødgrønne regjeringen.

Dette er altså ikke et budsjett for folk flest eller for formuende flest. Likevel er budsjettet neppe egnet til å sjokkere. Det måtte i så fall være Frp-sympatisører som har trodd på Siv Jensen da hun var i valgkampmodus.