Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vossa Jazz i flytsonen

Bare sola manglet for at helgas Vossa Jazz ble en eneste lang solskinnshistorie.

GANGSTERMORO: Trondheim Jazzorkesters Ole Morten Vågan gir trompeter Eivind Lønning et tilbud han ikke kan avslå. Alle foto: Terje Mosnes
GANGSTERMORO: Trondheim Jazzorkesters Ole Morten Vågan gir trompeter Eivind Lønning et tilbud han ikke kan avslå. Alle foto: Terje Mosnes Vis mer

VOSS (Dagbladet): Billettinntekter omtrent som budsjettert, utgiftene under kontroll, fin flyt i frivillig-apparatet, positive tilbakemeldinger fra artister og publikum — selv under blygrå himmel ble palmehelgas Vossa Jazz mye av en solskinnshistorie.

VETERANKONSERT : Polske Tomasz Stanko (midten) og hans unge dansk-finske kvintett bød på en glimrende konsert i går kveld. Anders Christensen t.v., Olavi Louhivouri t.h.
VETERANKONSERT : Polske Tomasz Stanko (midten) og hans unge dansk-finske kvintett bød på en glimrende konsert i går kveld. Anders Christensen t.v., Olavi Louhivouri t.h. Vis mer

Hele fem bestilte verk/konserter, hvorav to for barn og unge, utgjorde en solid stolpe i den tre dager lange festivalen.

FORNØYD: Festivalsjef Trude Storheim.
FORNØYD: Festivalsjef Trude Storheim. Vis mer

Om lag 270 musikere og like mange festivalmedarbeidere var i sving på om lag et halvt hundre konserter, og på avslutningsdagen søndag bidro blant andre trioen Kuára, Dag Arnesens Norwegian Song-trio, bassisten Steinar Raknes solo og Tomasz Stanko Quintet til at den 38. Vossa Jazz går over i historien med topp kunstnerisk ettermæle.

Intimkonserter
Den intime Osasalen på Ole Bull Akademiet var som skapt for Kuára, trioen der den finske pianisten Samuli Mikkonen, hans trommespillende landsmann Markku Ounaskari og den norske trompeteren/sangeren/perkusjonisten Per Jørgensen framførte sine improvisasjonsforlengede versjoner av religiøse folketoner fra deler av Russland med finsk kulturell tilknytning. Den ECM-utgitte trioen gikk til verks med ikke-lammende respekt for materialet, og oversatte følelsesinnholdet i melodiene til musikk som et konsentrert publikum sugde til seg til siste overtone.

Trampeklapp
I samme sal et par timer seinere var det duket for Steinar Raknes solo med kontrabass. Raknes er kjent som den ekspressive bassdynamoen i flere ledende band, men solo er han mest som en lavmælt amerikansk «broken singer of broken songs», med spenn fra Dylans «All I Really Want To Do» og «Corrina Corrina» til Princes «Kiss» og egne instrumentaler på setlista. Noen heftige bassimprovisasjoner og en vakker «Byssan lull» ble det også plass til i en konsert som utløste rop og trampeklapp mellom furupanelene.

VAKKERT: Kuára med Samuli Mikkonen, Per Jørgensen og Markku Ounaskari.
VAKKERT: Kuára med Samuli Mikkonen, Per Jørgensen og Markku Ounaskari. Vis mer

På tampen av lørdagskvelden var Fraktgodsen åsted for to humørfylte konserter som ble «snakkiser» dagen derpå.

ELEGANTE: Subtrio med Paolo Fresu, fra v. Stein Inge Brækhus, Fresu, Svein Folkvord og John Pål Inderberg.
ELEGANTE: Subtrio med Paolo Fresu, fra v. Stein Inge Brækhus, Fresu, Svein Folkvord og John Pål Inderberg. Vis mer

Først ut var Trondheim Jazzorkesters overdådige 1930/Kansas City/gangster/New York/Ellington/Jungle-forestilling, med nykomponert musikk av bandmedlemmene, innleide performancekunstnere og musikerne antrukket i skarpe dresser (Maria Kannegaards rutete sådan var alene verdt inngangspengene). Lokalet var dekorert med blant annet et regiment stålamper; som ble fjernet før den musikalsk coole og verbalt avsindige (John Pål Inderberg) Subtrio med den italienske trompeteren/flygelhornisten Paolo Fresu som gjest rundet av Fraktgodsen-kvelden med en stil og eleganse som bare modne herrer i godt leken alder kan oppvise.

Trompettreff
Ett døgn seinere satte en annen veteran, polske Tomasz Stanko, Fraktgodsen i gode svingninger. I nå velkjent stil lot han trompeten fortelle historier med Alexei Tuomarila (piano), Jakob Bro (gitar), Anders Christensen (el-bass) og Olavi Louhivuori (trommer) som gode medspillere, og dermed forsterket han inntrykket av den 38. Vossa Jazz som et virkelig trompet-toppmøte med Fresu, Palle Mikkelborg, Per Jørgensen, Eivind Lønning, Mathias Eick og Steven Bernstein i aksjon.

SOLO ENTRÉ: Steinar Raknes.
SOLO ENTRÉ: Steinar Raknes. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media