Vossa Jazz styrker jazzprofilen

Vossa Jazz, årets sikreste vårtegn for dem som er interessert i samtidsmusikk, styrker jazzprofilen på årets festivalprogram med mange rosiner i vossakorven.

Selv om Vossa Jazz åpner med country-artisten Tom Russell på fredagskvelden, er det jazznavn som dominerer resten av palmehelgen 26. til 28. mars.

Bassisten Charlie Haden og pianisten Kenny Barron er frontfigurene i Quartet West, som gir to konserter under Vossa Jazz 99.

To av Europas mest markante jazzmusikere, danske Palle Mikkelborg og norske Terje Rypdal, har med seg den irske harpisten Helen Davis i en interessant trio på avslutningskonserten.

Bill Frisell , en av jazzens fremste gitarister, har samlet et nytt band som videreutvikler sjangerblandingen han er kjent for. Den unge amerikanske trompetisten Dave Douglas kommer med sitt nye band, Tiny Bell Trio .

Den franske bassisten Henri Texier kommer tilbake til Voss med en trio og et materiale som er samlet inn gjennom flere års tråling av afrikanske land, på jakt etter jazzens røtter.

Bestillingsverk

Årets bestillingsverk er skrevet av Vigleik Storaas og er kalt «Mosaikk». Storaas har knyttet til seg ledende norske jazzmusikere som Bjørn Kjellemyr og Audun Kleive til fremføringen.

Av norske navn ellers merker man seg at altsaksofonisten Calle Neumann , som har vært borte fra konsertscenen i 15 år, har fått selskap av en annen norsk jazzlegende, bassisten Bjørnar Andresen, i en ny kvintett komplettert med unge norske musikere.

Jon Balke er tilbake med et band som omfatter perkusjonistene Rubem Dantes og Tino de Geraldo kjent fra samarbeidet med flamenco-mesteren Paco de Lucia . Bugge Wesseltoft og Sidsel Endresen vil også gi prov på sitt unike samarbeid, og gitaristen Knut Reiersrud kommer til Voss med et nytt band som omfatter den nyskapende batteristen Terje Isungset .

Uhemmet

Brazz Bros har mistet trommeslageren Egil «Bop» Johansen, men stiller med Mark Levin som ny batterist og David Peaston som vokalist i en konsert med gospel i Vangskyrkja.

Vossa Jazz følger sin tradisjon med å slippe til en rekke nye norske jazzmusikere. Dessuten blir det som vanlig uhemmet musikalsk kryssbefruktning, fra zydeco med Rosie Ledet, via Stavanger-trubaduren Svein Tang Wa til Fanfare Ciocarlia , et 11-manns sigøynerorkester fra Romania.

Siste rosin i vossakorven er det bergenske kult-bandet De Musikalske Dvergene som avslutter Vossa Jazz 99 sammen med Frode Alnæs og blåserekken Sinte Gamle Menn.

Tre dager og netter som garantert vil sette fart i snøsmeltingen.

(NTB)