Vraker Nobel-konsert

Den tradisjonelle Nobelpriskonserten kommer ikke tilbake.

HYLLET VINNEREN: Artisten Sigrid under Nobels fredspriskonsert i 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HYLLET VINNEREN: Artisten Sigrid under Nobels fredspriskonsert i 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag offentliggjøres vinneren av Nobels fredspris. Det blir imidlertid ingen fredspriskonsert. Det vil heller ikke bli arrangert noen alternativ konsert, som ble løsningen i fjor da gratiskonserten Nobels fredsfest ble arrangert.

Det sier direktør Olav Njølstad ved Nobelinstituttet til Kampanje.

- Den tradisjonelle fredspriskonserten er satt på vent inntil vi eventuelt finner et nytt format som vi har tro på, både med hensyn til innhold, form og økonomi. I år ser vi fram til utforske et helt annerledes konsept i samarbeid med NRK, sier han til nettstedet.

Han forteller at det nye konseptet vil fokusere mer på vinneren, og vil arte seg annerledes enn tidligere år.

PÅ SCENEN SAMMEN: Slik så det ut da Kurt Nilsen og Kygo sto på scenen sammen under Nobels Fredspriskonsert 11. desember 2015. Sammen framførte de hiten «Firestone», som gjorde Kygo til en internasjonal superstjerne. Video: NRK Vis mer

Ikke konsert

Planleggingen av det nye konseptet vil for alvor starte etter annonseringen av vinneren.

- Det vil bli et program produsert på Marienlyst den 11. desember, på det vanlige tidspunktet for konserten. Programmet vil være om og med prisvinner, med musikalske og muligens andre kunstneriske innslag, sier Njølstad til Dagbladet.

Den store forskjellen vil være at sendingen ikke primært er en konsert, forteller han.

- Det spilles inn i studio, med begrenset antall publikumsplasser. I tillegg vil det trolig dreie seg enda mer om prisvinner, og bære mindre preg av å være en «pop-kavalkade».

Bakgrunnen er blant annet at produsentene bak konserten ikke fikk på plass tilstrekkelig finansiering til å gjennomføre den tradisjonelle konserten, forteller han.

- Delvis skyldes det også at vi ikke har kommet helt i mål med å finne et nytt og bedre format for konserten.

Nå er han positiv til samarbeidet med NRK.

- Om dette blir et engangstilfelle, eller noe som utvikler seg videre, vil tiden vise.

Den tradisjonelle Nobelpriskonserten kommer imidlertid ikke tilbake.

- Vi så et behov for å fornye den uansett. Vi er i dialog med andre mulige samarbeidspartnere for framtida, men det er for tidlig å se hvor vi ender opp. Konserten slik vi kjenner den kommer ikke tilbake

STORMER SCENEN: En ung mann stormet scenen da Malala i dag ble utdelt nobels fredspris. Video: Nobel Media / NRK Vis mer

- Tøffe år

Nobelkonserten ble først avlyst i fjor. Konserten, som ikke får offentlig støtte, fikk ikke fornyet en treårig sponsoravtale med Rema 1000. Ambisjonen var da å relansere konserten i ny drakt i år.

- Da måtte vi se realiteten i øynene etter flere tøffe år økonomisk. Produsentene for sendingene, Gyro og Warner Bros. Norge, valgte å ikke ta risikoen i år. Det er for tidlig å forskuttere hvordan konserten i 2019 blir, men dette skal vi bruke det neste halvåret på, forteller instituttlederen, sa Njølstad til Dagbladet i fjor.

I fjor arrangerte Nobelinstituttet, finansmann Arthur Buchardt og Jan Fredrik Karlsens eventbyrå All-In en alternativ konsert. Arrangementet het Nobels Fredsfest.

- Jeg ringte Nobelinstituttet og sa at det var for gæli at det ikke ble noen konsert. De syntes ideen min om et alternativ var god, sa Buchardt til Dagbladet den gangen.

En slik fest vil ikke bli arrangert i år, ifølge Kampanje.

- Engangstilfelle

Njølstad bekrefter overfor Dagbladet at det heller ikke vil bli arrangert noen Nobels Fredsfest i år.

- Det har blitt bestemt i forståelse med oss. Det var ment som et engangstilfelle i fjor. Vi var veldig fornøyd med det, og er takknemlig for engasjementet og rausheten som lå bak den dugnaden.

Årsaken er blant annet praktiske utfordringer.

- Det foregikk ute, og er uforutsigbart med tanke på været. Av mange praktiske grunner så vi at det var fint å gjøre det en gang, men det er ikke den modellen vi vil satse på framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer