Vraker Sunnanås Saddam-bok

Tre måneder før Lars Sigurd Sunnanås bok «Saddams fortrolige» skulle slippes i USA, trakk det amerikanske forlaget seg.

I oktober skulle Sunnanås bok om Saddam Husseins livlege Ala Bashir etter planen lanseres i England og i USA. Men i august trakk det amerikanske forlaget seg.

-  Bashir er en mann som verken legger til noe eller trekker fra noe. Det er ikke unaturlig å tenke seg at det amerikanske forlaget hadde håpet på noe som liknet mer på det gjengse amerikanske fiendebilde av Saddam, sier rettighetsansvarlig Eirin Hagen i Cappelen.

Ny opplevelse

Hagen har aldri opplevd at et forlag har trukket seg på den måten.

-  Men i den internasjonale bokbransjen skjer slike ting hele tida. Et forlag kjøper rettighetene til ei bok for å hindre at den havner i konkurrentenes hender, og finner i etterkant ut at det ikke var hva de hadde forventet.

Derfor er hun ikke bekymret over USA-distribusjonen.

-  Så snart den engelske utgaven er klar i oktober, vil vi gjøre et nytt framstøt på det amerikanske markedet, sier hun.

Stort forhåndssalg

-  Dette tar jeg med stor ro. Generelt har forhåndssalget av boka vært så hyggelig at det ikke spiller noen rolle om det nå faller fra et forlag, sier Sunnanå selv.

«Saddams fortrolige» har solgt i 30 000 eksemplarer gjennom bokklubb og 3000 i bokhandlene. Før boka har blitt lansert på den engelske markedet, har den solgt i over 6000 eksemplarer i utlandet. Denne måneden kommer boka på arabisk.

STOPPET: Lars Sigurd Sunnanås bok om Ala Bashir.