Vrakes i Sverige

Ari Behns svenske forlegger nekter å gi ut forfatterens nye bok «Bakgård». Han mener boken er for dårlig.

Behns forlegger, Tomas Lindelöw, har tidligere gitt ut romaner av Günter Grass, Edvard Hoem og Jan Mehlum. Han ga også ut Ari Behns første bok, novellesamlingen «Trist som faen», som har solgt 5.000 eksemplarer i Sverige. Behns andre bok, en reiseroman på 320 sider, er blitt veiet og funnet for lett.

Til Svenska Dagbladet sier Tomas Lindelöw at boken er vraket fordi kvaliteten ikke er god nok.

Lindelöw legger til at han beundrer Ari Behn for å ha mot til å skrive om sex og narkotiske stoffer også etter å ha blitt en del av det norske kongehuset.

- Skuffende

Behns forlegger, Torleiv Grue i Kolon forlag innrømmer at Lindelöws avgjørelse er en dårlig nyhet.

- Det er selvfølgelig skuffende at Lindelöws ikke følger oss, sier Grue til Dagens Næringsliv

«Bakgård»

er nå til gjennomlesning hos flere andre svenske forlag.

Ari Behns debutbok, den kritikerroste novellesamlingen

«Trist som faen»

fra 1999, har solgt rundt 85.000 eksemplarer i Norge. Den er også gitt ut på svensk og dansk, og kommer på tysk senere i høst.

Klokere

«Bakgård»

er blitt gjenstand for en massiv mediehype her hjemme. Romanen handler om en ung reisende som er del av et utsvevende kunstnermiljø. Handlingen utspiller seg i Las Vegas, Tanger i Marokko, og i Burkina Faso.

«Å reise er som å drømme med øynene åpne»

, lyder mantraet til den unge hovedpersonen.

Boken skal gis ut som hovedbok i Bokklubben Nye Bøker i oktober. Boken er også påmeldt til Norsk kulturråds innkjøpsordning. Om kulturrådet mener at boken holder mål, eller om den blir nullet, blir avgjort først etter at boken er på markedet.

- Jeg håper boken er klokere enn meg, har Ari Behn sagt om sin nye utgivelse

TRIST: Ari Behn, her i gang med opplesning fra sin nye roman <font face="arial, helvetica, sans-serif">«Bakgård»</font> på Norli bokhandel i Bergen tidligere i høst, er blitt vraket av sin svenske forlegger.