Vraket av TVNorge

Birgitte Lund Nakken (30) og Lisbeth Ottosen (34) står plutselig uten jobb etter over seks år som nyhetsopplesere i TVNorge. Trude Teige fra TV2 har overtatt som ankerkvinne.

Sjefen forstår dem

- Vi har lagt ned enormt mye av vår profesjonalitet og tid i TVNorge. Nyhetene var vår baby, sier Lisbeth og Birgitte.

Etter konkursen i Nyhetskanalen fikk de tilbud om seks måneders engasjement i TVNorge.

- Etter seks år som fronfigurer i fast stilling var et så kort engasjement både faglig og personlig helt uinteressant. Vi har blitt herja nok med, sier de .

Solgte redaksjonen

I fjor sommer solgte TVNorge hele nyhetsredaksjonen sin til Nyhetskanalen, en såkalt «out-sourcing». Nyhetskanalen produserte nyheter for TVNorge, i tillegg til egne sendinger.

- Vi stemte mot å bli overført til Nyhetskanalen, men da vi kom tilbake fra henholdsvis sommerferie og bryllupsreise hadde vi fått ny arbeidsgiver, forteller Birgitte.

Nyhetskanalen var på lufta i fem måneder før konkursen var et faktum. Lisbeth og Birgitte ble arbeidsledige sammen med resten av staben i Nyhetskanalen.

- Konkursen var en tøff opplevelse. Kontorene ble plombert, og veskene våre ble gjennomsøkt når vi skulle gå. Og plutselig kommer det en masse fremmede mennesker og gjør jobbene våre, sier Lisbeth.

Etter konkursen i Nyhetskanalen proklamerte sjefredaktør og administrerende direktør Pål Trælvik i TVNorge at de skulle fortsette med nyhetssendinger, men at de ikke ønsket å produsere dem selv.

Merkelig opplevelse

- Alt var helt kaos den dagen konkursen kom. Men allerede dagen etter var Nils Gunnar Lie fra TV2 på plass med nyhetssendinger i TVNorge, sier Lisbeth.

TV2 eier 49 prosent av aksjene i TVNorge, og har opsjon på nyhetsproduksjonen, noe de foreløpig ikke har benyttet seg av. En uke seinere begynte Trude Teige fra TV2 som nyhetsoppleser, en jobb hun foreløpig skal ha fram til midten av juli.

- Det er en ganske merkelig følelse å se et fremmed menneske gjøre den jobben vi gjorde i så mange år. Alt har gått så fort. Men vi har lært. Vi kommer til å være mye tøffere med kontrakter og arbeidsforhold heretter, sier Lisbeth og Birgitte.

Myte om lojalitet

Birgitte er gravid og går snart ut i svangerskapspermisjon.

- Tilbudet fra TVNorge ville gitt meg jobb i to måneder, og det ser jeg ærlig talt ikke vitsen i. Jeg taper en god del penger på å ikke ha fast jobb når jeg går ut i permisjonen. Statens satser er mye lavere enn TVNorges, sier hun med et resignert smil.

Lisbeth og Birgitte er slitne og oppgitte. De siste fem månedene har vært turbulente. De har gått fra trygge, faste stillinger i TVNorge til mer usikre jobber i Nyhetskanalen. Nå går dagene med til å fylle ut papirer og søke om arbeidsledighetstrygd.

- Jeg er ikke bitter, men sjokkert og overrasket over det som har skjedd, sier Lisbeth.

- Det er en myte å tro at lojaliteten mellom arbeidstaker og arbeidsgiver går begge veier, tilføyer Birgitte.

Spesiell jobb

Både Lisbeth og Birgitte regner med at de vil klare å skaffe seg nye jobber. Lisbeth har bakgrunn i språk, og Birgitte fra universitetet og journalisthøgskolen.

- Vi har jobbet som journalister hele tida. Å presentere nyhetene er bare en liten del av jobben. Men programlederyrket er spesielt. Vi har eksponert ansiktene våre på skjermen flere ganger daglig i årevis. Digre plakater med bilder av oss har hengt rundt omkring. Stadig kommer folk bort og lurer på hvorfor vi ikke er på skjermen lenger.

- Hva svarer dere da?

- At vi ikke har noen jobb lenger.