Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vraket sine egne ansatte

TRONDHEIM (Dagbladet): Teatersjef Ola B. Johannessen har vraket alle de fast ansatte skuespillerne og slipper til nye talenter når Trøndelag Teater har Skandinavia-premiere på «Rent» - rockemusikalen som har hatt suksess i byer som New York, London, Tokyo og Sydney.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trekker seg ikke

Ingen av de 25 fast ansatte skuespillerne passet til roller i stykket, som handler om ungdom som vil opp og fram i verden. Ikke engang en liten birolle har de fått.

- Flere av dem stilte til audition - og strøk. Det er en rekke talentfulle folk blant dem, men de har ikke sin styrke i sangen, sier Trøndelag Teaters omstridte sjef til Dagbladet.

Slik har de faste fått oppgaver langt utenfor rampelyset resten av våren. På et allmøte torsdag kom det fram at skuespillerne ønsker seg en ny teatersjef, et vedtak teatersjefen oppfatter som klar mistillit.

Når teppet går opp for «Rent» av Jonathan Larson lørdag, er det unge og mindre kjente skuespillere i alle roller.

Stykket er omtalt som nittitallets «Hair», eller tusenårsskiftets svar på Puccinis opera «La Boheme», som handlingen er basert på.

I East Village i New York møter vi unge kunstnerspirer - «et fargerikt kunstnermiljø som sveises sammen gjennom happenings og demonstrasjoner».

- Det dreier seg først og fremst om å få fram ungdommelig energi, sier instruktøren Anderz Døving til Dagbladet.

«Rent» handler også om kjærlighetens vanskelige vilkår på tvers av kjønn, tro og raser - med hiv-smitte som en ekstra komplikasjon på nittitallet.

Her er de åtte skuespillerne som har de viktigste rollene:

Erik Jacobsen (26) spiller Roger, en hiv-smittet. Allsidig erfaring som skuespiller og musiker. Var med i «West Side Story» ved Trøndelag Teater i fjor.

Åsmund Brede Eike (28) er videokunstneren Mark,. Ansatt i engasjement ved Trøndelag Teater, der han bl.a. har spilt i «West Side Story» og «Spelemann på taket».

Trine Svendsen (32) spiller Mimi, en hiv-smittet stripper med narkotikaproblemer. Har hatt en rekke roller ved Oslo Nye Teater, Teater Ibsen og i flere spillefilmer.

Hanne Lindbæk (28) er Maureen, kunstner og Marks ekskjæreste. Hanne har spilt flere store roller på teater, bl.a. hovedrollen i «Frk. Julie».

Calvin Ray Stiggers (41) spiller Tom Collins - et hiv-smittet computergeni. Har spilt ved amge av teatrene her i landet.

Tove Heyerdahl (26) spiller Joanne, lesbisk advokat og Maureens elskerinne. Har spilt i «Bør Børson», «Hamlet» og «Spelemann på taket».

Knut Morten Damm (37) er Benny, tidligere venn av Mark og Roger. Har lang erfaring som skuespiller, sanger og danser fra oppsetninger som «Cats», «Hair» og «Jesus Christ Superstar».

Haldor Lægereid (29) spiller Angel, transvestitt og gatemusiker, også han hiv-smittet. Han har spilt i store musikaloppsetninger i Tyskland og Danmark.

Orkesteret som har en viktig rolle i denne musikalen, består av Torstein Flakne og andre trønderske rockemusikere, ledet av Åsmund Flaten og Morten Huuse.

SEXY: Rockemusikalen «Rent» som har Skandinavia-premiere lørdag, markedsføres som en sexy, ungdommelig forestilling. Her er det Hanne Lindbæk som viser fram baken.