Vraket Tikken Manus

Ikke god nok for kulturrådet.

IKKE INNKJØPT: Kaja Frøysas biografi om Tikken Manus gikk rett inn på bestselgerlistene, men ble ikke innkjøpt av Kulturrådet. Foto: HENNING LILLEGÅRD
IKKE INNKJØPT: Kaja Frøysas biografi om Tikken Manus gikk rett inn på bestselgerlistene, men ble ikke innkjøpt av Kulturrådet. Foto: HENNING LILLEGÅRDVis mer

Biografiene om Tikken Manus og Håkon Bleken var ikke gode nok for Kulturrådets første innkjøp av sakprosa i 2009.

Kaja Frøysas biografi om Tikken Manus gikk rett inn på bestselgerlistene og har et førsteopplag på 10 000 eksemplarer, men ble ikke innkjøpt i årets første sakprosainnkjøp.

- Ikke enige
— Begrunnelsen fra Kulturrådet er økonomisk. Man blir ikke overrasket når man vet at knappe 18 prosent av de påmeldte går igjennom, men vi er ikke helt enige i vurderingen. Vi vet at vår bok er kjempegod og synes at den hadde fortjent å bli sendt til alle landets bibliotek, sier Rasa Ziburkute, forlagsredaktør i NRK Aktivum.

Fem av totalt 23 påmeldte titler ble innkjøpt da Kulturrådets utvalg for første gang kunne gjorde innkjøp som en permanent innkjøpsordningen for sakprosa. Terje Nordbys bok «Mytekalender. Vår», Ottar Bronx bok om klimakrisen, og Erik Tunstads bok «Darwins teori» er blant de innkjøpte.

Dag O. Hessens artikkelsamling om Darwin — «Darwin — Verden ble aldri den samme» ble på sin side ikke vurdert som god nok til å bli innkjøpt av ordningen. Det ble heller ikke Tor Åge Bringsværds «Rekkverk», og Stein Slettbak Wangens portrettbok av maler Håkon Bleken.

— Det er bare det beste av mye godt som blir kjøpt inn. Man har et veldig begrenset budsjett, og i da var det disse fem som ble kjøpt inn i denne omgang. Det er definitivt andre gode bøker innen for gruppen, sier Arne Vestbø, rådgiver i litteraturseksjonen i Kulturrådet.

Nye retningslinjer
Innkjøpsordningen for sakprosa var en prøveordning fra 2005 til 2008, og ble i statsbudsjettet for 2009 vedtatt som permanent. Ordningen har et budsjett på 13,9 mill, som vil tilsvare et innkjøp på mellom 60 og 65 titler totalt. Bøkene som kjøpes inn skal ifølge retningslinjene «ha språklige, litterære, innholds- og formidlingsmessige kvaliteter og henvende seg til et allment publikum.»

Innkjøpsordningen for sakprosa ble evaluert og revidert i fjor, men ifølge Arne Vestbø er det umulig å si om de gamle retningslinjene ville ført til det samme innkjøpet som ble resultatet på årets første møte.

— Det som er interessant er å se bredden i det som er innkjøpt. De nye retningslinjene understreker at bøkene ikke skal være faginterne og snevre, sier Vestbø.

Norsk Kulturråd fikk kritikk tidligere i år, da det ble kjent at de hadde vraket flere av fjorårets største bestselgere. Verken Ingar Sletten Kolloens «Snåsamannen», Ragnar Kvam jr.s «Thor Heyerdahl - Mannen og verden», Jonas Gahr Støres «Å gjøre en forskjell» eller Tor Bomann-Larsens «Makten» ble vurdert som gode nok.

IKKE INNKJØPT: Stein Slettbak Wangens portrettbok av maler Håkon Bleken (bildet) var ikke blant de fem bøkene som ble innkjøpt i årets første innkjøpsrunde av sakprosa. Foto: JØRN H. MOEN
IKKE INNKJØPT: Stein Slettbak Wangens portrettbok av maler Håkon Bleken (bildet) var ikke blant de fem bøkene som ble innkjøpt i årets første innkjøpsrunde av sakprosa. Foto: JØRN H. MOEN Vis mer