DEBATT

Forsvar:

Vrangforestillinger om Forsvaret

Forestillingen om at vi kan bygge ned Forsvaret i tøværsperioder, og bygge opp igjen når spenningen stiger, er grunnleggende falsk.

Må rustes opp: Forsvaret. Foto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / SCANPIX
HANDOUT
Må rustes opp: Forsvaret. Foto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / SCANPIX HANDOUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter at de fleste europeiske NATO-land bygget ned sine militære forsvar etter den kalde krigen, rustes det nå opp igjen, og Norge er intet unntak. I likhet med de andre landene i NATO, har vi forpliktet oss til å øke forsvarsbudsjettene til de utgjør 2 prosent av BNP.

Fra et rent militært synspunkt, gitt Norges geografiske beliggenhet og territoriets utstrekning, er det både ønskelig og nødvendig. I realiteten ligger behovet, objektivt sett, antakelig nærmere 3 prosent av BNP, der det lå under store deler av den kalde krigen.

Spørsmålet som må stilles er om en økning i forsvarsbudsjettet, om så bare til 2 prosent av BNP, vil være politisk mulig å opprettholde, også i perioder med lavspenning.

Både i gjeldende langtidsplan og i diverse avisinnlegg fra ledende politikere på begge sider av den politiske skillelinjen, er behovet for å styrke det norske forsvaret ensidig begrunnet ut fra den gjeldende sikkerhetspolitiske situasjon, med trusselen fra et mer selvhevdende Russland.

Det bekymrer meg. Russland vil før eller siden komme inn i varmen igjen, og da ligger det implisitt i denne tilnærmingen at i så fall kan forsvarsbudsjettene reduseres igjen. Det vil være en dødslinje for Forsvaret, som først og fremst er avhengig av langsiktighet og forutsigbarhet i planleggingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer