Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

USA VS. CALIFORNIA

Vredens druer råtner i California

Donald Trumps heksejakt på illegale innvandrere truer Californias viktigste industri. Frukten blir ikke høstet.

DRUEHØST: 55 pst. av fruktfarmerne i California sier at mer enn halve avlingen ikke blir høstet på grunn av mangel på arbeidskraft. De skylder på USAs nye aktivistiske immigrasjonspolitikk. Foto: AFP / NTB Scanpix
DRUEHØST: 55 pst. av fruktfarmerne i California sier at mer enn halve avlingen ikke blir høstet på grunn av mangel på arbeidskraft. De skylder på USAs nye aktivistiske immigrasjonspolitikk. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trump-administrasjonen har erklært krig mot California. Det er delstatens guvernør Jerry Browns oppsummering av den siste omdreiningen i konflikten knyttet til USAs innvandringspolitikk. Onsdag i forrige uke tok USAs justisminister Jeff Sessions ut søksmål mot California, mot guvernør Jerry Brown og mot delstatens justisminister Xavier Becerra.

Californias «forbrytelse» er at delstaten ikke vil bøye seg for Trumps føderale innvandringspolitikk slik den praktiseres av ansatte i Immigration and Customs Enforcement (ICE), etaten som jakter på og deporterer illegale innvandrere. ICE gjennomfører nå raid og massearrestasjoner over hele California. De lokale myndighetene anklages for ikke å bidra.

Straks Donald Trump bekjentgjorde sin nye innvandringspolitikk etter presidentinnsettelsen, vedtok California egne lover som regulerer delstaten til et «tilfluktssted» for immigranter. Det er tre av disse lovene som nå skal prøves for retten. En av dem begrenser lokale myndigheters muligheter til å dele opplysninger med føderalt immigrasjonspoliti om mistenkte i kriminalsaker, med mindre det dreier seg om folk som er dømt for alvorlige forbrytelser. En annen lov forbyr arbeidsgivere å overlevere de ansattes papirer til ICE-agenter uten rettslig kjennelse. En tredje lov gir statlige California-myndigheter kontroll over asylmottak der immigranter som er tatt av ICE holdes innesperret.

Justisminister Jeff Sessions gjorde et stort nummer av sin straffeekspedisjon mot California da han talte foran en gruppe lokale politifolk i delstatshovedstaden Sacramento nylig. «California, we have a problem!» lød den retoriske innledningen i en tordentale der han forsikret at USAs føderale lover trumfer alt og at det ikke tillates noen form for «secession» – løsrivelse. Justisministeren er hjemmehørende i sørstaten Alabama, som under den amerikanske borgerkrigen sloss nettopp for «secession», et ironisk poeng som straks ble oppfanget av guvernør Jerry Brown og hans folk.

MOT ICE: Demonstranter i California som motsetter seg ICE-agentenes heksejakt på illegale immigranter. Foto: AFP / NTB Scanpix
MOT ICE: Demonstranter i California som motsetter seg ICE-agentenes heksejakt på illegale immigranter. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Jerry Brown svarte umiddelbart med å innkalle til pressekonferanse der han forlangte en unnskyldning for Sessions «politiske stunt», og der han kalte Trump-administrasjonen for en gjeng løgnere som har gått til krig mot staten California. Brown og hans justisminister Becerra poengterte at de ikke er der for å deportere lovlydige immigranter som gjør en livsviktig jobb for Californias økonomi. Det å true disse arbeiderne er det samme som å innlede et terrorvelde, ifølge en meget oppbrakt Jerry Brown.

Det er helt klart at de smertelige bivirkningene av Trump-administrasjonens aktivistiske innvandringspolitikk truer Californias viktigste næring, frukt- og grønnsakindustrien. Mer enn halvparten av USAs totale fruktdyrkingsareal befinner seg i California. Blant delstatens nesten 40 millioner innbyggere, er det anslått at 2,6 millioner er udokumenterte immigranter. De bidrar til en landbruksøkonomi anslått til 181 milliarder dollar i året. Det er allmenn enighet om at raidene mot de illegale er «bad for business». Nå råtner frukten på trærne. En fersk undersøkelse viser at 55 pst. av fruktfarmerne sier at mer enn halve avlingen ikke blir høstet på grunn av mangel på arbeidskraft. De skylder på USAs immigrasjonspolitikk.

Justisminister Jeff Sessions har spesielt refset ordføreren i Oakland, Libby Schaaf, fordi hun for et par uker siden sendte ut en advarsel til innbyggerne om en nært forestående ICE-razzia i byen. Folk som manglet papirer kom seg i dekning. ICE-agentene arresterte «bare» 232 illegale i løpet av en firedagers aksjon. ICE-sjefen mente de burde ha tatt 800 dersom Libby Schaaf ikke hadde varslet. Ordføreren mener politikken er rasistisk.

Fruktplukkerne og landarbeiderne er jo, nå som før, «latinos». Det er de samme folka Woody Guthrie skrev sin legendariske sang «Deportee» om i 1948. Foranledningen var et flystyrt i Los Gatos der 28 meksikanske migrantarbeidere og 4 amerikanere omkom. Amerikanerne ble omtalt med fullt navn, de 28 arbeiderne på vei fra California hjem til Mexico var bare «deportees», deporterte. Woody Guthrie ga dem navn: «Goodbye to my Juan, goodbye, Rosalita / Adios mis amigos, Jesus y Maria; / You won't have your names when you ride the big airplane, / All they will call you will be "deportees"»

USA vs. California har en ironisk twist. I 2012 vant Obama-administrasjonen en sak mot delstaten Arizona, som praktiserte strengere innvandringspolitikk enn de føderale myndighetene. Nå kan samme høyesterettsdom brukes mot California, der resultatet kan få stikk motsatt effekt for immigrantene.

Deportering av 80.0000 «dreamers» som kom til USA som barn, kan tenkes. En mur lang grensa til Mexico kan også tenkes. USA er ikke lenger mulighetenes land.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!