Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vrenger sjela, og dressbuksa

Norges beste visesanger trenger ikke prøverom.

Stein Torleif Bjella kjøper dress på uff Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
Stein Torleif Bjella kjøper dress på uff Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- E kan vel bare skifte her?

Enten har de ikke prøverom i Ål, eller så har de det ikke på UFF i Storgata i Oslo.

Stein Torleif Bjella er uansett i byen for å kjøpe seg ny dress, eller «arbeidsdress», som han liker å kalle det - før han slipper oppfølgeren til den kritikerhyllede og dobbelt Spellemann-nominerte solodebuten «Heidersmenn» fra 2009.

En plate som solgte i 7000 eksemplarer - men som har fått uvanlig tungt gjennomslag. Musikksjef Egon Holstad i Nordlys angret på at han ga «Heidersmenn» terningkast fem.

- Det var det dummeste jeg har gjort. Det burde vært en sekser. Plata er et mesterverk. Han skriver tekster på samme nivå som Kjell Askildsen og Tor Jonsson. Musikalsk sett står han rygg til rygg med storheter som Townes Van Zandt og Gene Clark. Han har laga en av de beste norske platene det inneværende tiår, sa han til NRK noen måneder etter at han hadde skrevet anmeldelsen.

Vonde visu
- Fine bruksklede har e trua på - og da går det ikkje an å gå på Fernet. Fernet Jacobsen, sier Bjella og gliser - og viser antakelig til eksklusive Ferner Jacobsen i Stortingsgata i Oslo.

- Problemet er at dei er ofte er for smale over skuldra, og at buksene er for små, legger han til før han prøver en ny second hand-dress.

Før helga slapp han første singel fra albumet «Vonde visu», som lanseres 28. februar. «Romantikken gjer meg sjuk» heter låta, en fengende sak om kjærligheten. Den uoppnåelige, håpløse.

- Skal e kunne kalle me ein skikkeleg låtskriver, så må e skrive noko skikkeleg om kjærleik.

Den er det mer av på dette albumet - som også denne gangen er uten slagverk, men som innholdsmessig ble mer alvorlig enn han hadde tenkt seg.

«Jordsjuk»
- E vil ikkje skrive om grasklippere eller traktorer, sier han.

I stedet har han skrevet en låt om å være «jordsjuk» - det gnagende ønsket om mer eiendom.

- Det er å stå ved gjerdet og trykke, og vente på at noko skjer, sier mannen som siden forrige plate har utvidet småbruket i Øvre Ål, bygd stall og kjøpt et fiskevann.

- Det høres mørkt ut?

- Ja. E må innrømme at e har kjent litt på det å vere jordsjuk. Først fornekta e det. Men det er fortsatt eit småbruk, altså. Noko anna ville jo vere usympatisk, sier Bjella - som avslutningsvis bare stiller ett krav til Dagbladets reportasjeteam:

- Vær snill med meg når de velger bilde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media