Vrenger sjela på TV

I Maria Menas (19) videodagbok forteller hun om drømmen om å banke opp Jorun Stiansen. Hun filmer i fylla, kjefter på humørløse bransjefolk og griner over gode anmeldelser.

Maria Mena har hatt stor suksess med sin nye plate «Apparently Unaffected», som debuterte på en knallsterk 6. plass på VG-lista for tre uker siden - f oran Sissel Kyrkjebø. På Lydverket på NRK i kveld kan du se Maria Menas videodagbok. Hun ble utstyrt med et kamera, og kom tilbake med 22 timer råmateriale. Lydverket-redaksjonen var helt sjokkerte fordi hun hadde filmet fra absolutt alt. Hun har filmet livet sitt fra arbeidet med den siste plata var i sluttfasen, og fram til de gode anmeldelsene triller inn. Maria holder tilsynelatende ingenting tilbake, og vrenger sjela for tv-seerne. Resultatet har blitt et sterkt og sympatisk møte med den unge artisten. Dagbladet fikk være med da hun for første gang fikk se det ferdigklippede programmet.

Om følelser og problemer

-  Jeg har fått mange tunge smeller i livet. Det skal litt til å overgå dem, svarer Maria når vi spør om hun ikke er redd for at reaksjonene på programmet kan bli harde.

I åpningssekvensen i programmet forteller hun om de livaktige drømmene hun har hatt de siste dagene. I drømmene har hun banket opp manageren, Jorun Stiansen, ekskjæresten og bandet Hanson. Hun filmer fra privatfester, når hun er gjest hos Skavlan, når hun snakker om følelser og dikt, og når hun nærmest stiller sin beste venn Morten til veggs mentalt. Når hun ikke filmer situasjoner eller seg selv i diskusjon med andre, vender hun kamera mot seg selv og forteller sine innerste følelser og problemer.

Hun har for vane å være intim og utleverende i tekstene sine, men i denne dokumentaren blottleggeren hun sin personlighet nærmest fryktløst.

-  Mange får et sterkt behov for å passe på meg, og beskytte meg. Det tror jeg er grunnen til at jeg er så ærlig. Jeg liker den oppmerksomheten, sier Maria.

-  Hvorfor det?-  Fordi jeg liker intimiteten. Følelsen av at publikum faktisk blir kjent med meg, og ikke en tilgjort person. Hvor slitsomt hadde det ikke vært å skulle spille en rolle? På den første plata spilte jeg veldig søt, og var opptatt av å framstå sånn. Det smittet over privat, og det ble veldig slitsomt, forklarer Maria. Helt på slutten av dokumentaren filmer hun seg selv mens hun ligger i senga dagen etter at plata har fått glitrende anmeldelser. Hun kommer til erkjennelsen at hun har oppnådd alt hun har drømt om i livet, i en alder av 19. Nå trenger hun å bruke tid på å finne nye drømmer.

-  Du er ikke redd for at du brenner opp alt kruttet ditt i så ung alder?

 SAVNER KAMERAET: Maria Mena er svært åpen om livet og følelsene sine i videodagboka. Kameraet fungerte som terapi for henne. Hun forteller at hun savner kameraet nå som opptakene er over. Foto: Henning Lillegård
SAVNER KAMERAET: Maria Mena er svært åpen om livet og følelsene sine i videodagboka. Kameraet fungerte som terapi for henne. Hun forteller at hun savner kameraet nå som opptakene er over. Foto: Henning Lillegård Vis mer

-  Smil for faen

-  Jeg tror jeg gjør det, faktisk. Jeg tror ikke jeg kommer til å holde på så lenge, sier hun.

Maria har gitt ut tre soloalbum, men er fortsatt en relativt ung artist. Derfor kan det kanskje virke overraskende på noen at hun i dokumentaren er så åpen om alkohol og festing.

-  Jeg bare viser hvordan livet mitt er. Sånn er bransjen. Samtidig jobber jeg veldig hardt for å få ting til. Så kan jo folk tro at jeg bare holder på med fyll og fanteri. Men jeg kan ikke bry meg om hva en tante et eller annet sted mener, sier Maria.

Noe av ideen med å lage en videodagbok var også å kunne vise sider ved artisttilværelsen som et vanlig kamerateam aldri kunne vært med på. Maria tar blant annet med seg kameraet inn på Først & sist, så Fredrik Skavlan blir tydelig brydd. Vi får også være med når hun i bakrus skal på en svært lite hyggelig konsert klokka ni om morgenen for en lukket forsamling med innkjøpere fra platekjeden Musikkverket. Der skal hun presenteres, slik at de kan bestemme seg for om hennes plate er en de skal prioritere framover. Etter at Maria har blitt introdusert som en vare som har stort potensial, står hun og synger i den digre salen mens representantene sitter helt stille ved bordene. Etterpå er meldingen til kameraet klart.

-  Det er greit at dere er bransjefolk og sånn. Men smil da, for faen.