Vulgært og viktig. Samtidig.

Men mannebladet Alfa er også krampemacho og klisjéfylt.

OMSTRIDT BLAD OG REDAKTØR: Redaktør Magnus S. Rønningen og hans ferske manneblad, Alfa. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
OMSTRIDT BLAD OG REDAKTØR: Redaktør Magnus S. Rønningen og hans ferske manneblad, Alfa. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

|||ANMELDELSE: Hva vil menn ha? En oversikt over intervjuobjektene i det nye mannebladet Alfa kan leses som redaktør Magnus S. Rønningens forsøk på å svare på spørsmålet:

Idrettsstjerner, kriminelle, soldater, idrettstrenere, kriminelle,  soldater.

Det er noe snevert, og ganske harry, og særs forutsigbart, men det er godt mulig han er inne på noe.

Flere mislykkede satsinger har vist at menn i sin alminnelighet er langt fra så metroseksuelle som mennene som vil lage blader til dem.

Trenger selvironi For at Alfa skal lykkes, må de skrive om menn som andre menn ønsker å være. I alle fall litt. Det tror jeg de gjør.

Alfa appellerer til underholdningsbehovet og eventyrlysten og velger intervjuobjekter med dramatiske historier å fortelle.

Men språket er jevnt over krampemacho og klisjéfylt, og journalistene altfor empatiske og/eller beundrende overfor intervjuobjektene sine. Mer selvstendighet og selvironi i pennen vil kle Alfa.

De tre kvinnene som vies plass av betydning, er unge og toppløse.

At de objektiviseres, er ikke problematisk, flere dameblader gjør det samme med menn, men objektiveringen er, her som i damebladene, kjedelig.

Og, igjen, snever.

Og at Triana Iglesias stiller blottende naken, dog smakfullt sådan, er knapt noe scoop, bikiniene hun har blitt fotografert i før har ikke overlatt mye til fantasien.

Verdifulle innblikk Det som er et scoop, derimot, er intervjuet med kokaindømte Stina Brendemo Hagen i Bolivia, og reportasjen fra Afghanistan der norske soldater snakker om kicket ved å drepe.

Rønningen blir unødig defensiv på lederplass - det er klart mediene vil pirke i det når magasinet vedgår å ha gitt gjenytelser for tilgangen til Brendemo.

Men sakene gir verdifulle innblikk i svært spesielle situasjoner, og Alfa skal ha ros for viljen og evnen til å drive gravende journalistikk og sette dagsorden.

Afghanistan-reportasjen er grundig, viktig og relevant.

Rønningens ubestridte nyhetsteft og evne til å få mennesker til å snakke ut, er det som kan gjøre bladet hans til en spiller - mer enn de evige spørsmålene om sex og slåssing.

Vulgært og viktig. Samtidig.