Nytt skilt på Munchmuseet skaper debatt:

- Vulgært

Utseende til det nye Munchmuseet har lenge vært en het potet. Nå har museet fått et skilt som skaper ytterligere debatt.

SKAPER REAKSJONER: Munch-ekspert Arne Eggum har ikke mye til overs for Munchmuseets logo. Foto: Fredrik Hagen / NTB
SKAPER REAKSJONER: Munch-ekspert Arne Eggum har ikke mye til overs for Munchmuseets logo. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette minner meg supermarkedsskilt i Tokyo, sier Munch-ekspert Arne Eggum til Dagbladet, om det nye skiltet som troner på Munchmuseet i Bjørvika.

Han er en av mange som har reagert etter at et skilt dukket opp på Munchmuseet. I stor blokkbokstaver er «MUNCH» skrevet i venstrevendt kursiv. Skiltet kan skifte farge, og skal tennes for første gang fredag klokka 15.30 i en lysende rødfarge.

Eggum (84) er en av Norges fremste kunsthistorikere, og jobbet som konservator og museumsleder ved Munchmuseet fra 1970 fram til han gikk av med pensjon i 2001.

Han mener at skiltet ikke har noen estetisk effekt, og er langt fra en god representasjon av kunstneren.

LYSER RØDT: Skiltet kan skifte farge, og skal tennes for første gang fredag klokken 15.30 i en lysende rødfarge. Foto: Fredrik Hagen / NTB
LYSER RØDT: Skiltet kan skifte farge, og skal tennes for første gang fredag klokken 15.30 i en lysende rødfarge. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

– Jeg synes det er i vulgært, og det mener jeg i beste mening. Skiltet har en signaleffekt, men ingen estetisk effekt. Det er som et rødlys i et gatekryss. Dette er snarere tvert imot av en god representasjon. Munch representerer noe innenfra. Dette er veldig vulgært, og «oversosialt». Dette er ingen representasjon i det hele tatt, sier han.

Flere reaksjoner

Eggum er ikke alene om sin misnøye med det nye skiltet.

Geir Rognlien Elgvin er prosjektdirektør i NSW Arkitektur. Torsdag kveld la han ut bilde av skiltet på sin Twitter-konto. Flere valgte å dele sin mening.

– Jepp, de klarte jammen meg å få det utrolig stygge bygget enda styggere! Det er en bragd, skrev en bruker.

RØDT: Deichman, operaen og Munch-museet i Oslo bades i rødt. Foto: Kristin Svorte / Christian Roth Christensen. Reporter: Celina Morken Vis mer

Men Elgvin selv er entusiastisk.

– Jeg liker at det er mye engasjement rundt byutvikling. Jeg har fått mange nye følgere etter at jeg la ut bildet, og det sier sitt. Det er sjeldent hele landet bryr seg om et skilt tror jeg, sier Elgvin til Dagbladet.

Han kaller seg en byutviklingsentusiast, og tror at skiltet kan ende opp som et av Norges minste landemerker.

– Jeg synes det virker gjennomtenkt. Det er et morsomt typografisk grep, og jeg tror det kan brukes til så mangt. Lyset kan for eksempel skiftes til Halloween, rosasløyfe-kampanje og så videre, sier Elgvin.

Skal representere Munch

Det er det londonbaserte designbyrået North og den anerkjente skrifttegneren Radim Pesko som har skapt den nye visuelle identiteten og logoen til museet.

Museumsdirektør Stein Olav Henrichsen forteller overfor Dagbladet at skiltet speiler institusjonens dristige profil.

– Vi ønsket et nytt og moderne design som skal tydeliggjøre hvem vi er og hva vi skal være. En tydeligere og mer distinkt visuell profil gjenspeiler de dristige ambisjonene for museet, og vil også øke relevansen for et yngre publikum. Den nye visuelle identiteten er inspirert av Edvard Munch og hans kunst, og er utviklet i en ny font, direkte inspirert av arkitekturen, sier Henrichsen, og legger til at vinkelen på logoen er hentet fra vinkelen på toppen av bygget.

FORNØYD: Museumsdirektør for MUNCH, Stein Olav Henrichsen, foran det nye Munchmuséet i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB
FORNØYD: Museumsdirektør for MUNCH, Stein Olav Henrichsen, foran det nye Munchmuséet i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

– Den stramme vinkelen i kombinasjon med den særegne stilen, skaper et typografisk uttrykk og en stemme som relaterer seg til Munchs kompromissløse og modige kunstnerskap, forteller direktøren.

– Moderne og nytenkende

– Hva ønsker dere at det skal representere?

– Et moderne og nytenkende museum for framtida. Vi skal være åpne og rause, og nye Munch skal være en møteplass for mange. Det skal også bygge kunstinteresse i hele befolkningen.

– Det har ikke manglet på negative reaksjoner?

– Det er svært mange som er positive til endringen, og som mener at dette er nytt og spennende. Det bra med et stort engasjement. Det viser at museet og Edvard Munch interesserer og engasjerer.

– Arne Eggum kaller skiltet «vulgært» og at det minner om japanske supermarkeder. Hva tenker dere om det?

– Vi skal forlate det gamle Munchmuseet på Tøyen å skape et nytt museum ved Oslos sjøkant. Vi har forståelse for at det er delte meninger om endringene. Det nye museet skal styrke sin posisjon som et av verdens ledende kulturreisemål og inspirere alle til å komme tett på Munchs kunst. Vi mener endringene vi foretar er helt nødvendig for å lykkes med dette, sier Henrichsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer