Anmeldelse: Mette Karlsvik, Meieriet

Vulkansk melkespreng

Hvem andre enn vordende mødre orker å lese 400 sider om det å bli mor?

BARSELROMAN: Mette Karlsvik legger flere av sine romaner til Island. I «Meieriet» unnfanges det barn i historiske omgivelser. Foto: SAMLAGET
BARSELROMAN: Mette Karlsvik legger flere av sine romaner til Island. I «Meieriet» unnfanges det barn i historiske omgivelser. Foto: SAMLAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I fjor høst ble en såkalt barselbølge observert i norsk skjønnlitteratur – så til de grader at den ble omtalt som «en tsunami av brystmelk». Flommen er ikke over, selv om denne høsten også har berørt fenomenet frivillig barnløshet.

Når Mette Karlsvik har gitt sin nye roman tittelen «Meieriet», kan man jo bare gjette hvor den plasserer seg på skalaen av babylykke.

Men romanen handler faktisk om et meieri, lokalisert på Island. Produktive Karlsvik bruker jo stadig sagaøya som åsted for sine romaner, som i den Brageprisnominerte «Bli Björk» (2011), i «Prinsland» (2013) og i «Varmá» (2016).

Islands største

Karlsvik er også kjent for å knytte historiske personer inn i samtidsfortellingen. Det er et interessant grep som hun igjen tar i «Meieriet». Her dreier det seg om Thor Jensen, en dansk entreprenør som slo seg ned på Island i begynnelsen av forrige århundre, giftet seg der, kjøpte opp masse landeiendommer og startet en rekke virksomheter. Han ble en av Islands rikeste menn og far til flere kjente forfattere og politikere. Blant de innovative prosjektene hans var også Islands største meieri, på Korpúlfsstaðir.

Hit kommer jeg-personen i «Meieriet», den snart 40 år gamle forfatteren Beate, i 2008. Hun er en rastløs sjel som har fartet verden rundt til gratis stipendopphold på lokale kunstnersentre. På Island er det staselige meieriet til Thor Jensen omgjort til atelier og leilighet for tilreisende kunstnere. Beate skal kvittere for oppholdet med å skrive romanen om Thor Jensen.

Gården til Thor Jensen var et Soria Moria med feite og lykkelige kyr som produserte overflod av melk. Jeg skjønner at stedet må være et velegnet - og muligens litt overtydelig - utgangspunkt for en roman om barsel, moderskap og spedbarn, men jeg ser ikke helt Thor Jensens historie som et berettiget innslag. Karlsvik veksler mellom de to plottene, men sagaen om den danske innflytteren blir aldri mer enn et leksikalsk portrett.

Ja, nei, ja

Beates moderskap skal komme til å overskygge alt annet. I utgangspunktet er hun singel og har tenkt å forbli det. Romanens tre deler beskriver utviklingen: «Einsemd», «Tosemd» og «Tresemd».

En staut islending kommer inn i bildet og forstyrrer harmoni, balanse og struktur i jeg-personens liv. Kjell trenger inn i Beates intimsfære og stiller henne overfor eksistensielle valg:

«Kjell vil ha barn. Kva vil eg? Ja, nei, ja, kva er dette for noko, kva? Eg veit ikkje kva eg vil. Eg veit ikkje eingong kva eg skal ta stilling til. Eg kan ikkje setje min eigen agenda. Kroppen vil kvile. Hjernen orkar ikkje vere vaken. Kroppen veit vegen.»

Språket i romanen er tett, intimt og svært fysisk. Det er poetisk vakkert i beskrivelsene av islandsk vær, vind og vann. I beskrivelsene av kropp, graviditet, forløsning og amming føles det innimellom monotont og monomant: «Brysta lager kvit mjølk. Komplett mjølk. Kvart sekund skaper brysta ny mjølk. Brysta er eit maskineri. Det går av seg sjølv.»

Daglig under

Ingen tvil om at Mette Karlsvik med stø penn klarer å gjenskape følelsen av det underverket som graviditet og fødsel jo er. Tro og tvil og angst skal frambringe et nytt, unikt individ – og det er jo et mesterverk!

Men. Som enhver kyniker vil innvende, skjer jo dette underet hver dag. Hvem andre enn vordende mødre orker å lese 400 sider om det å bli mor? Om intime detaljer rundt såre, betente bryster, sting i underlivet og angsten for ikke å strekke til?

Her hadde jeg ønsket meg en fyldigere bruk av islandsk blæst og vulkaner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer