Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vulkansk såpeopera

Thriller blir melodrama.

BOK: Få naturkatastrofer har kastet så lange skygger som Vesuvs enorme utbrudd for 1925 år siden. Vulkanen la en hel by under asken, en brutal bråstopp som ble en uuttømmelig kilde for framtidas arkeologer og historikere.

Men også de som er mer opphengt i hendelser enn i fakta, har latt seg inspirere: Det finnes mange bøker og filmer som prøver å levendegjøre Pompeiis siste dager. Robert Harris, som har skrevet tre spenningsromaner av historisk tilsnitt, har unektelig evnen til å gjenskape eller til og med omforme historiske hendelser (i «Fedreland» lot han Hitler invadere England), men han lykkes ikke helt i det gamle Pompeii.

Selvsagt er det fritt fram for en forfatter å dramatisere, men Robert Harris har laget litt for mye såpeopera av livet i Napoli-bukta år 79 e. Kr. Romerrikets late og mektige boltret seg i overdådig luksus i byene rundt bukta, og hadde bare én bekymring, vannmangel.

Hovedpersonen i «Pompeii» er akveduktingeniøren Attilius, ansvarlig for verdens lengste akvedukt, Aqua Augusta, som fører vann til Pompeii og Napoli. Et ledningsbrudd har ført til livløse fontener og ubehagelig svovellukt. Attilius, rettskaffen og ubestikkelig i et ellers gjennomkorrupt samfunn, gjør sine undersøkelser, samtidig som han kommer i kontakt med overklassejenta Corelia Ampliata, som snart skal giftes bort mot sin vilje.

Det blir for mye klissete melodrama blandet i det som ellers er en stilfull og intelligent thriller om en naturkatastrofe, som om Harris har latt seg inspirere av Ken Follett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media