- Vulkanutbrudd inspirerte «Skrik»

Amerikanske forskere mener å ha funnet svaret på gåten rundt den ildrøde himmelen på Edvard Munchs «Skrik».

I den første detaljerte analysen av hva som inspirerte Munch til å male bildet, hevder forskere ved Texas State University at de har lokalisert stedet der Munch gikk da han så den ildrøde himmelen som er avbildet på maleriet fra 1893.

Vulkanutbrudd

I analysen, som ble publisert tirsdag i magasinet Sky & Telescope, hevder professor Donald Olson og hans kolleger at en masse som ble kastet ut i atmosfæren fra et stort vulkanutbrudd på den indonesiske øya Krakatoa forårsaket et sterkt rødt lys på himmelen i Europa fra november 1883 til februar 1884. Og at det var dette lyset Munch så da han ble inspirert til å male «Skrik».

I sin dagbok skrev Munch han fikk inspirasjon til å male bildet fra en opplevelse utenfor Kristiania (nå Oslo) ved solnedgang.

«Plutselig ble himmelen blodrød, skyer som blod og ildtunger hang over den blåsvarte fjorden og byen. Jeg sto alene, skjelvende av bekymring. Jeg følte et stort endeløst skrik som gjennomtrengte naturen», skrev Munch.

- Fant stedet

For å få bekreftet sin teori dro forskerne fra Texas State University til Oslo, blant annet for å finne det nøyaktige stedet hvor Much sto da han så den blodrøde solnedgangen.

- Et av høydepunktene på forskningsturen til Oslo var da vi kom rundt en sving og innså at vi sto nøyaktig der Munch hadde stått for 120 år siden, sier Olson.

- Det var veldig tilfredsstillende å stå nøyaktig der kunstneren hadde sin opplevelse. Men det viktigste ved å finne stedet var å fastslå hvilken retning man ser i bildet. Vi kunne se at Munch så sørvest, nøyaktig der Krakatoa-lyset kunne ses vinteren 1883-84.

Den mest berømte versjonen av «Skrik» ble malt i 1893, men ifølge Olson ble mange av Munchs bilder fra 1890-tallet malt på bakgrunn av erfaringer mange år tidligere, skriver New York Times.

(NTB)

SKRIK: Forskere hevder at et vulkanutbrudd inspirerte Munch til å male det berømte maleriet.