Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vurderer å opprette egne soner for kvinner på Göteborg-festival

For å forhindre overgrep.

OVERGREP: Det har blitt anmeldt en rekke seksuelle overgrep på festivaler i Sverige. Dette bildet er tatt på Bråvalla-festivalen i Norrköping, hvor det ble anmeldt fem voldtekter. Foto: Izabelle Nordfjell/TT/NTB Scanpix
OVERGREP: Det har blitt anmeldt en rekke seksuelle overgrep på festivaler i Sverige. Dette bildet er tatt på Bråvalla-festivalen i Norrköping, hvor det ble anmeldt fem voldtekter. Foto: Izabelle Nordfjell/TT/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seksuelle overgrep og voldtekter har kastet en mørk skygge over festivalsommeren i Sverige.

I helga ble det anmeldt 27 tilfeller av seksuelle overgrep på Putte i Parken-festivalen i Karlstad. Under Bråvallafestivalen i Norrköping ble det anmeldt fem voldtekter. Det er også anmeldt overgrep og voldtekt på andre festivaler i Sverige.

Festivalen Göteborgs Kulturkalas vurdere nå å innføre trygge soner foran scenen, hvor bare kvinner får lov til å oppholde seg, skriver den svenske avisa Expressen.

Dette for å unngå seksuelle overgrep.

- Det er kanskje et drastisk tiltak for en åpen festival. Men alle skal kunne oppleve festivalen uten å føle seg utrygge, sier arrangementsansvarlig Tasso Stafilidis til det svenske nyhetsbyrået TT.

- Holder ikke

Göteborgs Kulturkalas er en folkefest som inntar nesten alle gater og torg i Göteborg. Festivalen har funnet sted i 20 år. Det har ikke vært rapportert om overgrep på Kulturkalaset tidligere.

I første omgang håper de at ordinære sikkerhetstiltakene vil holde.

- Men skulle de likevel skje noe, så holder det jo ikke med disse tiltakene. Da må vi kanskje tilby sikre områder foran de største scenene, sier Stafilidis.

Daglig leder i Norske konsertarrangører, Torbjørn Heirmann Valum, sier han ikke kjenner til at det på noe tidspunkt har vært vurdert liknende tiltak i Norge.

- Jeg ser virkelig behovet i Sverige for å markere at man iverksetter tiltak. Publikum ønsker å se handlekraftige arrangører som tar dette på alvor, sier Valum til Dagbladet.

- Jeg vet ikke om det å skjerme eller lage egne soner er en god løsning, men hver arrangør må selv bestemme hva som er mest hensiktsmessig for dem, sier Valum.

Vergeordning

Han sier at det er få festivaler i Norge som er av samme størrelsesorden som for eksempel Bråvalla-festivalen.

- I Norge er det veldig få festivaler over så store områder. Man er opptatt av å ha oversikt over publikum, sier Valum.

På de festivalene hvor det er ungdom til stede sammen med voksne, er man bevisst på at ungdommene blir ivaretatt.

- Veldig mange festivaler har vergeordning slik at personer under 18 år kan komme inn på festivalområdet i følge med en voksen.

Valum tror ikke overgrepene i Sverige har ført til en skjerpet sikkerhet, men at det har økt bevisstheten rundt dette.

- Konsertarrangører i Norge er svært opptatt av sikkerhet på festivalene. Det handler ikke bare om å ha tilstrekkelig med vakter. Det handler også om å skape trivsel, og sørge for at festivalen er et fint sted å være.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!