- Vurderer å slutte på sporet

Tore Strømøy er sliten og frustrert over mangelen på ressurser til programmet sitt. Norges mest populære programleder tror han er inne i sin siste sesong med «Tore på sporet».

TRONDHEIM/OSLO: Strømøy sier at kritikken mot programmet ikke er årsaken til at han nå vurderer å gi seg med «Tore på sporet». Han sier han har jobbet hardt med «Tore på sporet» i flere sesonger og kommet til et stadium der lysten til å fortsette stadig blir mindre.

Han trekker fram kombinasjonen av for få medarbeidere, for lite ressurser og for lite faglig miljø som årsaken til at han for alvor vurderer å slutte med den populære tv-serien. Jobben er blitt så arbeidskrevende at den går ut over barna.

- Det er så krevende å lage «Tore på sporet» at det skal mye til før jeg orker å gå på en runde til. Jeg ønsker å føle at jeg sjøl bestemmer over fritida mi, ikke at jobben gjør det, slik det ofte har vært i åra med «Tore på sporet», sier Strøm-øy.

Orker neppe mer

- Vi bør ha en større redaksjon hvis det i hele tatt skal være aktuelt å lage en ny runde med programmet. Hvis ikke jobber vi oss i hjel, sier Strømøy.

I dag består redaksjonen av tre personer, pluss producer og fotograf.

Strømøy har i en årrekke vært NRKs viktigste helgeunderholder, og har til forskjell fra de andre tv-kjendisene alltid vært fast ansatt i statskanalen. Programlederen er med på alt fra idéplanlegging til applaus i studio. Han hadde i fjor en skatteliknet inntekt på 465700, halvparten av Otto Jespersens.

En så populær underholder som Strømøy ville trolig blitt båret på gullstol i nær sagt hvilken som helst tv-redaksjon. Men NRK er på sparebluss, og «Tore på sporet» har som alle andre tatt sin del av ostehøvelkuttet.

Bussen med studioutstyr er flyttet permanent fra Trondeim. I høst har studiobusser pendlet mellom Oslo og Tyholt. Opptakene er gjort unna i en fei. I løpet av seks uker har Strømøy laget 12 programmer.

Tv-kjendisen vil ha mer tid til barna Jannicke, Mia og Sandra, som er fra 10 til 14 år gamle.

- Barna synes også at jeg er for mye på reisefot. Vi kunne tenkt oss å være på flere håndballkamper, skoleavslutninger og arrangementer sammen. Ferier må dessverre nå legges etter min timeplan, fordi det må stemme med fjernsynsopptakene, sier Strømøy.

Ensom ulv

Tv-kjendisen lever en satellitt-tilværelse i Trondheim. På Tyholt lages det stort sett radio og faktabaserte program som «Newton» og «Schrødingers Katt».

- Det har av og til vært et savn å ha et fagmiljø rundt seg. Jeg må innrømme at jeg av og til har ønsket mer kontakt med NRKs øvrige underholdningsmiljø. Det ville vært inspirerende, sier han.

Strømøy er ikke en del av NRKs underholdningsavdeling. Når Strømøys sjef, Dag Hermansen, skal rapportere oppover i systemet, må han ringe eller reise til sin tv-sjef, Kjell Jarle Høyheim, som sitter i Bergen. Høyheims sjef er Kari Werner Øfsti, som holder til i Trondheim.

- Redaksjonen er ikke dårlig behandlet økonomisk. Tore har det som han må ha. Han har ikke vært i noe miljø der folk har vært spesialister på fjernsynsunderholdning, og sånn sett har han vært en enslig svale. Men det er mange høyt kvalifiserte tv-folk på Tyholt, i Bergen og Tromsø. Vi har ekstremt få sjefer. At en sitter i Bergen er ingen stor sak. Vi har både telefon- og videokontakt, og det går fly mellom Trondheim og Bergen, sier Werner Øfsti.

- Tore en stjerne

Tv-kjendisen våknet i går til beskyldninger om at han er ond, slem og lusen. Eksperter - med filolog Siren Sundland i spissen - mener tv-kjendisen serverer utspekulert underholdning med folk som ikke kan beskytte seg sjøl på tv. Strømøy er litt oppgitt over påstandene.

- Jeg tror ikke kritikerne helt veit hva de snakker om. De har ikke satt seg inn i hva «Tore på sporet» egentlig er, og hvordan vi jobber. De har laget sin egen virkelighet, og kommenterer den. Og da må det bli litt feil, sier Strømøy til Dagbladet.

Det er ikke første gang programlederen kritiseres av folk, medievitere, kjendiser og sine egne. Sjøl hans tidligere nærmeste sjef, Sverre M. Nyrønning, forteller at han ikke har tatt seg bryet med å se en eneste episode av «Tore på sporet».

Det var Werner Øfsti, som er sjef for NRK Program riks i Trondheim, som ansatte Strømøy i 1986, da hun var distriktssjef i NRK Sør-Trøndelag.

- Tore er en stjerne. Jeg mener ikke sånn stjerne med full applaus på scenen og slikt, men han har et særegent talent for å fortelle en historie, og har samtidig en unik evne til å ta vare på folk når de er i studio. Han er i besittelse av noe så sjeldent som hjertedannelse, sier Werner Øfsti.

ALLER SISTE SESONG? Tore Strømøy har i en årrekke vært NRKs viktigste helgeunderholder. Nå er han trolig inne i sin siste sesong med «Tore på sporet». - Jeg vil gjerne ha mer tid til barna, sier Strømøy.