Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vurderer å tegne om det nye biblioteket

2. desember lovet Arbeiderpartiet å «ikke endre en påle» av det nye biblioteket. 9. desember åpner partiet for at bygget muligens må tilbake på tegnebrettet likevel.

MÅ KANSKJE TEGNE OM DEICHMAN: Raymond Johansen og resten av byrådet har fått en stri tørn med planene om det nye hovedbiblioteket i Bjørvika.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ KANSKJE TEGNE OM DEICHMAN: Raymond Johansen og resten av byrådet har fått en stri tørn med planene om det nye hovedbiblioteket i Bjørvika. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Etter lang tids spekulasjon har det rødgrønne byrådet i Oslo bestemt seg for å leie ut opp mot 40 prosent av det nye hovedbiblioteket som er planlagt oppført i Bjørvika.

Utleien skal bøte for de mange budsjettsprekkene byggeprosjektet har lidd under. 7.500 kvadrat - litt mer enn en fotballbane - av de i alt 20.000 kvadratene i det nye biblioteket kan bli leid ut til blant annet butikker og kontorbruk. 

Under en pressekonferanse forrige uke lovet Arbeiderpartiet at «ikke en påle» av praktbygget skulle endres som følge av de nye utleieplanene. Byråd Geir Lippestad sa blant annet at «det blir ingen endringer i bygget». 

Ei uke seinere er ikke garantien like selvsagt.

Arkitektrunde to Kulturbyråd Rina Mariann Hansen utelukker ikke at arkitektene må tilbake til tegnebrettet likevel. 

- Utvendig skal bygget se ut som tegningene viser, men det kan hende vi må gjøre noen endringer av planene innvendig, sier Hansen til Dagbladet. 

PLANENE Planene fra Lund Hagem har ikke tegnet inn annet enn bibliotek. Foto: Lund Hagem / Atelier Oslo
PLANENE Planene fra Lund Hagem har ikke tegnet inn annet enn bibliotek. Foto: Lund Hagem / Atelier Oslo Vis mer

Biblioteket er allerede blitt langt dyrere enn forventet, og nærmer seg 500 millioner over budsjett fire år før det skal stå ferdig. Utleggene nærmer seg en 1 milliard for Oslo kommune. 

- Det kan være at arkitektene må gjøre endre prosjekteringen av romløsninga i det nye biblioteket, avhengig av hvem som skal inn på utleiesida i bygget. Bygget blir uansett et flott og moderne bibliotek, sier Hansen videre. 

Hansen understreker at byrådet leter etter løsninger som ikke krever endringer, og at utleie skal være i tråd med byggets formål.

Ikke blitt spurt Det er arkitektfirmaene Lund Hagem og Atelier Oslo som har tegnet Diagonale, som det nye hovedbiblioteket i Bjørvika offisielt heter. Sjefarkitekt Sverre Hagem sier han ikke er kontaktet av Oslo kommune med spørsmål om å endre tegningene sine.

- Vi er ikke spurt om å gjøre endringer i Diagonale. Utover det vil jeg ikke kommentere saken, sier han. 

Sjef for Deichmanske biblioteker i Oslo, Kristin Danielsen, ønsker heller ikke å kommentere saken før bystyret i Oslo har gjort sin endelige behandling av saken den 16. desember. 

Oppgitt opposisjon Men Danielsens forgjenger, Liv Sæteren, forventer at arkitektene må tilkalles. Sæteren har selv vært med å planlegge det nye biblioteket, og kan ikke se for seg hvordan bygget kan leie ut store områder uten å endre romløsninga betydelig. 

REALITETEN: Det er foreløpig byggestans i Bjørvika. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REALITETEN: Det er foreløpig byggestans i Bjørvika. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg kan ikke begripe hvordan Oslo kommune skal kunne leie ut opp mot 40 prosent av arealet uten å endre arkitektenes tegninger. Det er brukt årevis på å tegne et helhetlig bygg, med en logistikk og en flyt som er nøye gjennomtenkt. Forsvinner én seksjon til utleie, vil det påvirke hele biblioteket, sier hun. 

Tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) rister på hodet av saken. Han minner om hva byrådet lovet under pressekonferansen 2. desember - at bygget skulle ikke endres. 

- Det er svært oppsiktsvekkende. For ei uke siden lovet byrådet at de ikke skulle røre en millimeter av det nye bygget. Det er totalt uforsvarlig å gi byrådet fullmakt til å leie ut så store arealer av biblioteket uten at vi aner noe som helst om hvilke konsekvenser dette vil ha for kostnader, inntekter og bibliotekbruk, sier Bjercke. 

ENDRING I PLANENE: Å leie ut opp mot 40 prosent av det nye hovedbiblioteket i Bjørvika betyr at bygget muligens må tegnes helt om. Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) kan ikke utelukke at bygget må endres innvendig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ENDRING I PLANENE: Å leie ut opp mot 40 prosent av det nye hovedbiblioteket i Bjørvika betyr at bygget muligens må tegnes helt om. Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) kan ikke utelukke at bygget må endres innvendig. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media