Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vurderer å trekke seg

Kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen vurderer å trekke seg fra sin stilling. Det voldsomme presset etter at Oslo-kinoens sterke kvinne ga Liv Ullmanns film «Troløs» kritikerslakt gjør utslaget.

Det har stormet rundt Moræus Hanssen etter uttalelsene om at Liv Ullmanns film «Troløs» er privat, banal og spekulativ.

- Uff, det har vært så veldig mye press det siste døgnet. Jeg har tidligere sagt at jeg kommer til å fortsette med dette til jeg er 90, men nå ser det dårlig ut, sier Moræus Hanssen til Dagbladet.

- Uutholdelig

- Vurderer du å slutte?

- Jeg elsker å være kinodirektør, men med det pressejaget det har vært nå, så - ja, det har vært timer det siste døgnet hvor jeg har vurdert å slutte. Det har vært uutholdelig. Jeg er jo ingen ung dame heller.

- Nå er jeg 62. I jobben min skal man holde kontakt med et veldig ungt publikum. Det kan være vanskelig. Jeg blir jo ikke akkurat yngre, sier kinodirektøren.

På tirsdag beklaget hun uttalelsene sine overfor styreleder i Oslo Kinematografer, Jon Lyng. Deretter gikk hun ut på «Sommeråpent» og forsvarte de samme uttalelsene.

Dette er saken

I intervjuet med Dagsavisen 1. august karakteriserte Ingeborg Moræus Hanssen Liv Ullmanns film «Troløs» som banal, privat og spekulativ. Hun kalte samtidig Ingmar Bergman og Stanley Kubrick for «gamle griser».

Administrerende direktør i SF Norge, distributøren av «Troløs», truet Oslo kinematografer med søksmål.

Norske Filmregissører tok avstand fra Moræus Hanssens utspill. De mener hun bør promotere filmene sine, ikke kritisere dem. Det samme mener en rekke andre av landets kinodirektører.

- Beklager du, eller beklager du ikke?

- Jeg har skværet opp med Lyng, men jeg beklager ikke. Jeg står for det jeg sa. Jeg ble aggressiv av å se «Troløs», og det var mye som var banalt.

Krever respekt

- En rekke kinodirektører og filmregissører mener at du har gått over streken?

- Dem om det. Jeg har hele tida ment noe om filmene mine, og det akter jeg å fortsette med. Jeg vil ha respekt for det jeg mener. Jeg ser det som min oppgave å råde publikum, sier Moræus Hanssen.

Guttorm Petterson i SF Norge vurderer å gå til søksmål mot Oslo Kinematografer hvis man kan se at Moræus Hansens uttalelser går ut over besøket.

Petterson arbeidet tidligere som filmsjef og Moræus Hanssens høyre hånd i Oslo Kinematografer. Forholdet mellom de to skal ha surnet etter at Moræus Hanssen nektet å sette opp David Cronenbergs «Crash» i 1996. Etter Moræus Hanssens utspill er forholdet ytterligere forverret.

EGEN MEDISIN: Kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen får selv på pukkelen etter å ha svingt pisken mot Liv Ullmanns og hennes film «Troløs».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media