Vurderer boikott av «Beatles»-produsent

- Umulig å underskrive, sier leder av Norsk Skuespillerforbund.

TARIFFSTRIDIGE KONTRAKTER: Hauk Heyerdahl, skuespiller og leder i Skuespillerforbundet. Foto: Anders Grønneberg
TARIFFSTRIDIGE KONTRAKTER: Hauk Heyerdahl, skuespiller og leder i Skuespillerforbundet. Foto: Anders GrønnebergVis mer

(Dagbladet): Filmen basert på Lars Saabye Christensens bok «Beatles» er i gang, og i fjor skrev Dagbladet at totalbudsjettet er på 40 millioner kroner, og at 15,8 av disse er tildelt produksjonen i støtte fra Filmfondet.

Espen Sandberg og Joachim Rønning, Sandfjord-mennene bak storfilmene «Kon-Tiki» og «Max Manus», skulle egentlig regissere filmen, men da de fikk jobben med å lage «Pirates of the Caribbean 5» trakk de seg.

I stedet skal de være produsenter av filmen sammen Jørgen Storm Rosenberg, mens danske Peter Flinth har fått regijobben.

- Tariffstridige kontrakter Nå reagerer Hauk Heyerdahl, leder av Norsk skuespillerforbund, på hvordan produsent Storm Rosenberg AS operer med skuespillerkontrakter. I en pressemelding fra forbundet sier Heyerdahl at filmprodusenten opererer «bevisst med tariffstridige skuespillerkontrakter».

Heyerdahl er selv blitt tilbudt en rolle i filmen, men sier at han ikke kunne undertegne kontrakten.

- Umulig for meg å underskrive, sier Heyerdahl i pressemeldingen.

- Vurderer boikott Ifølge pressemeldingen skal Heyerdahl ha blitt tilbudt en kontrakt som selvsending næringsdrivende, og at dette inneholdt formuleringer i strid med bestemmelser i tariffavtalen. Han skal videre ha konfrontert produsenten med at han ville være arbeidstaker og dermed beskyttet av tariffavtalen.

Ifølge pressemeldingen skal Heyerdahl da ha fått til svar at produsenten uansett ikke hadde til hensikt å følge den, men benytte en kontrakt som krever at skuespilleren sier fra seg videresendingsrettigheter, som utløser rett til kollektiv vederlag.

Advokat og generalsekretær i NSF, Eirik Djønne, sier at det ikke er opp til den enkelte produsent å lage egne avtaler i strid med tariffavtalene, og at Skuespillerforbundet nå vil vurderer boikott av Storm Rosenberg AS om ikke produsenten presiserer at tariffavtalens bestemmelser vil følges.

- En skuespiller som mister oppdrag på dette grunnlaget, vil kunne gå til erstatningssøksmål for tapt arbeidsinntekt, sier Djønne i pressemeldingen.

Produsent Jørgen Storm Rosenberg har ikke besvart Dagbladets henvendelser.