Netflix

Vurderer boikott

Netflix vil vurdere sine investeringer i Georgia dersom ny abortlov blir en realitet.

NETFLIX: Netflix sitt hovedkvarter i Los Angeles. (Illustrasjonsfoto) Foto: Ryan Anson / AFP
NETFLIX: Netflix sitt hovedkvarter i Los Angeles. (Illustrasjonsfoto) Foto: Ryan Anson / AFPVis mer

Georgia ble nylig den fjerde amerikanske delstaten som gjør abort ulovlig etter uke seks i svangerskapet. Dette er tidspunktet leger kan oppdage hjerteslagene til fosteret. Loven vil til tre i kraft fra 2020.

Tirsdag sa Netflix at de vil revurdere sine investeringer i delstaten dersom loven blir en realitet.

- Vi har mange kvinner som jobber med produksjoner i Georgia som vil få rettighetene sine alvorlig begrenset av denne loven. Dette er grunnen til at vi jobber med ACLU (American Civil Liberties Union) til å bekjempe loven i retten, sier Ted Sarandos, innholdssjef i Netflix i en pressemelding til CNBC.

- Ettersom loven ikke er innført ennå, fortsetter vi å filme her og samtidig støtte partnerne og kunstnere som velger å ikke gjøre det. Skulle loven tre i kraft, vil vi revurdere all våre investeringer i Georgia, fortsetter han.

Netflix er den første store Hollywood-produsenten som går offentlig ut mot delstaten. Strømmegiganten står for mer en 92.000 jobber i Georgia, og det er blant annet her den populære serien «Stranger Things» ble filmet, melder Reuters.

Boikott

Den kontroversielle loven får flere konsekvenser for delstaten. Både Jason Bateman, som spiller i «Ozark», og Alyssa Milano fra «Insatiable» lover boikott dersom loven blir innført. Begge jobber i Georgia.

- Våre reproduktive rettigheter blir slettet. Fram til kvinner får kontroll over sine egne kropper, kan vi ikke risikere graviditet. Slå følge med meg ved å slutte å ha sex fram til vi får bestemme over egne kropper. Jeg ber om en sexstreik, skrev Milano da loven ble vedtatt.

Hun fikk støtte av artist og skuespiller Bette Midler.

- Jeg håper Georgias kvinner slutter å ha sex med menn fram til disse skammelige lovene er snudd, skrev hun.

Dette har Dagbladet omtalt tidligere.

«Handmaid's Tale»-regissør Reed Morano har også slengt seg på boikott-bølga, og forrige uke avbrøt hun planen om å filme en ny TV-serie i Georgia.

- Vi har ingen problemer med å stoppe hele prosessen med engang. Vi vil ikke ta med pengene våre til denne delstaten, sier hun ifølge Time.

RASER: Komiker og feminist Sigrid Bonde Tusvik raser mot mulig endring av abortloven. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- En dødsdom

Tidligere i mai vedtok Alabama en enda strengere abortlov. Denne loven forbyr all abort, unntatt i de tilfellene der «det ufødte barnets mor utsettes for en betydelig helserisiko».

Det er heller ikke være lov for kvinner som har vært utsatt for voldtekt eller incest å ta abort, meldte Dagbladet om tidligere.

Motstanderne av den nye loven protesterte kraftig i forkant. Lederen av helseorganisasjonen Planned Parenthood sørøst i USA, Staci Fox, omtalte den nå vedtatte loven som en dødsdom for kvinner i Alabama.

- Utover det er disse forslagene grunnlovsstridige, og de er klar over det. De bryr seg bare ikke. Innbyggerne i Alabama blir bare en del av et politisk spill for å utfordre trygg, fri abort, sa Fox.