DEBATT

Debatt: Avgiftning

Vurderer du en detox-kur før sommeren? Dropp det.

Det er ikke noe nytt at vi mennesker ofte søker til raske og lettvinte løsninger om det er noe vi ønsker å forandre, helst i form av en pille.

DETOX-JUICE: Detox - eller avgiftning - kommer i mange varianter. Men hjelper det? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DETOX-JUICE: Detox - eller avgiftning - kommer i mange varianter. Men hjelper det? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det var ikke senere enn i går at jeg kom over nok et innlegg om en 28-dagers detox, eller avgiftning som det betyr. Kuren skulle visstnok «fjerne alle giftstoffer» og gi deg «en garantert vektnedgang på 5–15 kg».

Høres fristende ut, eller hva? Leser du videre, vil du kanskje se at detox-kuren bare vil fungere sammen med et variert og sunt kosthold, og sammen med trening. Det er rart hvordan helsemyndighetenes kostråd, som baserer seg på nettopp dette, er lettere å følge sammen med en kur. Detox er snarere en type alternativ behandling, altså ikke evidensbasert.

Det er ikke noe nytt at vi mennesker ofte søker til raske og lettvinte løsninger om det er noe vi ønsker å forandre, helst i form av en pille, og med resultater som helst skulle vært synlige i går. Slike tilbud anses ofte som mer attraktive enn å følge helsemyndighetenes usexy kostråd.

Vi har alle lett for å svelge informasjon uten den minste kritiske tanke, spesielt fra personer vi har tiltro til. Bloggere og personer med stor mediemakt, men ikke nødvendigvis ernæringsfaglig bakgrunn, utnytter dette ved å spre feilaktig informasjon om kosthold på daglig basis. Dette bidrar til å skape enda mer forvirring enn den som allerede finnes, og kan gjøre det enda vanskeligere for oss med ernæringsutdannelse å bidra til å skape et avslappet og sunt forhold til mat i befolkningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer