DEBATT

Ungarn-psykologene:

Vurderingen framstår som uholdbar

Statens helsepersonellnemnd må be EFTA-domstolen om råd i ELTE-saken.

FORVIRRENDE PRAKSIS: Både danske og svenske myndigheter anerkjenner den ungarske psykologutdanningen etter EØS-regelverket, og gir lisens til ELTE-kandidater. Norge godkjenner på sin side den svenske og danske utdanningen, men ikke den ungarske, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
FORVIRRENDE PRAKSIS: Både danske og svenske myndigheter anerkjenner den ungarske psykologutdanningen etter EØS-regelverket, og gir lisens til ELTE-kandidater. Norge godkjenner på sin side den svenske og danske utdanningen, men ikke den ungarske, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 2. februar kommenterer direktør og fagdirektør i Helseklage vedtakene i sakene om psykologene fra Eötvös Loránd University (ELTE). Like før jul stadfestet Statens helsepersonellnemnd Helsedirektoratets avslag på lisens i fire av sakene, med begrunnelsen at psykologene fra ELTE er utdannet til et annet yrke enn det norske psykologyrket og at yrkeskvalifikasjonsdirektivet ikke gjelder for ELTE-kandidatene.

Helse- og omsorgsdepartementet har 15. februar pålagt direktoratet å få på plass kompletterende tiltak av ett års varighet for ELTE-psykologene som hadde påbegynt masterstudiet ved praksisendringen i 2016. Instruksen innebærer at departementet forkaster direktoratets foreslåtte vurdering av at forskjellene er så store at det minst kreves 2,5 år med tilleggsutdanning, og har i så måte betydning for Helseklages vurdering av sakene.

Selv om det nå kan se ut til at saken får en løsning, fastholder norske myndigheter sin vurdering av at ELTE-psykologene ikke har noen rettigheter etter EØS-regelverket. Det er fremdeles 45 klagesaker som ikke er avgjort, og disse må Helseklage behandle på riktig grunnlag. Dessuten er det en rekke studenter som i dag studerer ved ELTE som ikke omfattes av de nye tiltakene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer