Vurderte å legge ned «Monty Python's Flying Circus»

«Frastøtende» og «ondskapsfullt», mente BBC-sjefene i 1970.

 BLE NESTEN LAGT NED: Monty Python. Her på et bilde fra 30-års jubileet i 1999 med Michael Palin, Terry Gilliam, John Cleese og Terry Jones, samt Eddie Izzard (i midten) som "æresmedlem. Foto: SCANPIX
BLE NESTEN LAGT NED: Monty Python. Her på et bilde fra 30-års jubileet i 1999 med Michael Palin, Terry Gilliam, John Cleese og Terry Jones, samt Eddie Izzard (i midten) som "æresmedlem. Foto: SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet.no): «Monty Python's Flying Circus» er en av BBCs største suksesser opp gjennom årene.

Men nå viser møtenotater fra 1970 at BBC var svært nære ved å legge ned hele sirkuset før det var kommet skikkelig i gang, skriver The Independent.

Ikke bare var seertallene for pilotepisoden de laveste i BBCs historie for typen lettere underholdnings- programmer — bare tre prosent av britene hadde sett på piloten 5. oktober 1979.

Men BBC-sjefene syntes heller ikke at serien var morsom.

- Ikke morsom
Aller mørkest så det ut etter et møte mellom BBC-toppene i desember 1970. «Innslaget om døden var usmakelig, og behandlingen av nasjonalsangen var rett og slett ikke morsom», heter det i møtenotatene.

- Gruppen ser ut til å ha et ønske om å dø, sa Bill Cotton, lederen for lettere underholdning.

- Deler av programmet var frastøtende, sa Aubrey Singer, sjefen for BBC features.

- Nihilistisk og ondskapsfullt, mente Stephen Heast, lederen for kunstneriske innslag, om innslagene.

Gjenforenes
Heldigvis falt serien etter hvert i smak hos seerne, og dermed tok det ikke lang tid før også BBC-sjefene begynte å like programmet, som altså ble værende på eteren.

Først i 1974 ble programmet lagt ned, men gruppen fortsatte å samarbeide, og laget blant annet filmene The Holy Grail (1975) og Life of Brian (1979).

Gruppen, som har sin egen Youtube-kanal, gjenforenes dessuten i en jubileumsdokumentar som slippes i oktober for å markere 40 års-jubileet.