Vurderte å rive huset i Portveien 2 - nå er det reddet

Programleder Eli Rygg feiret med boller.

JUBLER: Eli Rygg, som «bodde» i «Portveien 2» under tv-innspillinga, er glad for at det lille røde huset er bevart. Foto: Stella Pictures
JUBLER: Eli Rygg, som «bodde» i «Portveien 2» under tv-innspillinga, er glad for at det lille røde huset er bevart. Foto: Stella PicturesVis mer

(Dagbladet): Det lille røde kolonihagehuset i Portveien 2 i Oslo har gledet mange barnehjerter gjennom åtti- og nittitallet.

Huset, som ble brukt av NRK til å spille inn 140 barne-tv-episoder mellom 1985 og 1987, sto oppført i 1912.

Naturlig nok har det ikoniske innspillingsstedet forfalt siden glansdagene, og i fjor vurderte eierne å rive det slitte huset.

- Trist om det skulle råtne Takket være en dugnadsgjeng fra Fortidsminneforeningen og kolonihagene ble det fredag klart at den pittelitte eiendommen likevel er reddet. Det melder NRK.

På plass for å feire var «Portveien 2»-programleder Eli Rygg, som «bodde» i huset med Jarl Goli, og senere Terje Strømdahl.

- Det er jo helt fantastisk. Det er et fint lite kultursted, så det hadde vært trist om det skulle stå og råtne, sier Rygg til NRK, som hadde tatt med nystekte boller for anledningen.

Ola Fjeldheim i Fortidsminneforeningen er blant dem som har lagt ned hundrevis av timer for å redde Portveien 2. Foreninga har blant annet fått støtte fra Norsk kulturminnefond for å finansiere oppussinga.

- Nå er Portveien 2 klar for 100 år til. Det er et solid hus som er bygd for å repareres så hvis det blir vedlikeholdt så vil det holde lenge, sier Fjeldheim til kanalen.

I de senere år har huset blitt brukt som et «ventehus» for folk som skal kjøpe seg inn i kolonihagen.