Waages unøyaktigheter

PETER NORMANN Waage mener i «kulturavisen Dagbladet» 1. juni at konsekvensene av regjeringens andre hjertesak, loven om frie bokpriser, har vært forutsigelige. Det var mye galt på en gang. Ikke finnes det noen lov som heter «loven om frie bokpriser» og ikke er bokprisene i Norge sluppet helt fri. Bokbransjen har ønsket unntak fra gjeldene konkurranselov. En lov som all annen handel i Norge må forholde seg til. Regjeringen har gitt bokbransjen unntak, men fjernet bokklubbenes spesielle privilegier og styrket konkurransen i bransjen - til beste for bokkjøperne. Å kalle arbeidet med denne unntaksforskriften for regjeringens andre hjertesak, vil neppe få tilslutning fra noen i regjeringen. Like lite som røykeloven var den første.

Derimot er jeg helt enig i at konsekvensene av de nye rammene for bokbransjeavtalen har vært forutsigbare. Da den nye forskriften trådte i kraft hevdet jeg at den ville støtte opp om de kulturpolitiske mål gjennom lavere priser, økt omsetning og dermed større utbredelse av bøker. Og dette har skjedd. Flere bøker selges nå enn før. I avisene de siste dagene dokumenteres dette. Administrerende direktør i Bokklubben, Kristenn Einarsson, uttaler til Aftenposten at prisene generelt har gått ned, omsetningen er økt og kundene er mer fornøyd enn før. På spørsmål om bredden i utvalget har gått ned, svarer han at den tvert i mot har økt. Samme signaler kommer fra andre aktører i bransjen.

Som sagt, jeg er enig i at dette har vært forutsigbart, men synes «kulturavisen Dagbladet» bør være forsiktig med å sole seg i glansen av sin spådomskunst.