Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Wacken våkner til hardrock

Hvert år invaderes den tyske bygda Wacken av over 40 000 metalfans.

(Dagbladet.no): Den søvnige landsbyen Wacken i Nord-Tyskland består av knapt to tusen sjeler, de fleste av dem tilårskomne melkebønder og trofaste kirkegjengere.

Her lever Trede, som mellom kraftige anfall av røykhoste spekulerer i aksjer og bygger biogassanlegg på låven. Her bor arbeidsløse Norbert, som liker best å mekke på motorsykkelen sin; tenåringsjenta Kathrin, som drømmer om å bli modell, og bestemoren hennes, Irma, som er redd for satanister.

Wacken er med andre ord et usannsynlig sted å arrangere verdens største heavy metalfestival, men en helg i året omdannes Wacken til en gigantisk hardrockfest av minst 40 000 langhåret, svartkledde headbangere som kommer for å drikke øl og høre sine favorittband fra enorme scener.

Tenk Roskilde-festivalen, bare med utelukkende heavy-band på plakaten og et dertilhørende publikum.

Inspirert av et pressefoto

Den tyskkoreanske dokumentarfilmskaperen Sung-Hyung Cho har fulgt Wacken-innbyggerne før og under festivalen, og nå vises resultatet, filmen «Full Metal Village», på dokumentarfilmfestivalen Eurodok i Oslo. Det etter at den ble en av fjorårets mest sette dokumentarfilmer på kino i Tyskland.

- Starten på prosjektet var at regissøren tilfeldigvis så et bilde fra Wacken-festivalen i avisa Frankfurter Allgemeine. Det viser en heavy metal-fyr med bar overkropp, tatoveringer og langt hår i den lokale matbutikken, der han blir ekspedert av en eldre kvinne med krøllete hår og gulløredobber. Fotografiet var essensen av den historien vi ville fortelle, sier Helge Albers, som har produsert filmen for selskapet Flying Moon Productions.

Opptakene ble i hovedsak gjort våren og sommeren 2005, før filmen fikk premiere - naturligvis i den lokale gymsalen i Wacken - høsten 2006, og mottok den høythengende Max Ophuels-prisen som første dokumentarfilm noensinne.

Ikke tatt vel imot av festivalen

- Innbyggerne i Wacken var storfornøyde da de fikk se resultatet. Vi var litt nervøse før den første visningen, fordi det er noen ganske utleverende scener, blant annet et der en av bøndene forteller om sitt utenomekteskapelige forhold. Men kona hans var den som lo høyest av alle, forteller produsenten.

Festivalledelsen var ikke like fornøyde. De syntes ikke filmen fanget selve festivalopplevelsen godt nok.

- De hadde forventninger om å få spredd ryktet om Wacken-festivalen til det brede kinopublikummet, som favner langt ut over heavy metalmiljøet. Men det var aldri vår mening å lage en film om festivalen, vi ville fortelle om innbyggerne i landsbyen, sier Albers.

Verdens største

Og sluttproduktet er ganske riktig en film som i forsvinnende liten grad handler om tunge gitarriff og demoniske tekster, og i desto større grad om hverdagslivet i en landsby der hovednæringa - landbruk - blir stadig mindre lukrativt, og redningen kom fra overraskende hold: Europas, og etter hvert verdens, metalpublikum.

Wacken Open Air startet med at noen lokale ungdommer fikk en idé på slutten av 80-tallet om å arrangere en utendørskonsert for et knippe nordtyske metalband - som en av dem sier i filmen, fordi det skjedde så lite i den knøttlille byen.

Det hele ballet på seg i en slik grad at Wacken i 1998 var åsted for verdens største rendyrkede metalfestival, og i 2007 slo alle rekorder med totalt 72 000 publikummere og crew, og over 70 band på plakaten.

- Jeg har alltid sett på tyskere som et reservert og lukket folkeslag. Men i Wacken ble jeg tatt imot med åpne armer, sier regissør Sung-Hyung Cho selv, ifølge presseskrivet som følger filmen.

- Det har nok å gjøre med at de rundt 1800 innbyggerne er så godt vant med å åpne seg for fremmede og utlendinger. Selv i Sør-Korea vet heavy metalfans hvor Wacken er. Det er blitt som en pilegrimsferd: Minst en gang i løpet av livet må en metalfan besøke Wacken, og det er derfor menneskene der er så stolte av festivalen, sier hun.

LAGDE FILM OM WACKEN: Den tyskkoreanske regissøren Sung-Hyung Cho, her sammen med bonden Trede, en Wacken-innbyggerne som synes det er stas å få verdens mest ihuga metal-fans på besøk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media