Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Doping:

WADA-koden trenger endring

Johaug-saken har satt fokus på nødvendigheten av at det gjøres endringer i WADA-koden.

Meninger

Kulturminister Linda Hofstad Helleland, som er visepresident i WADA, har lovet at hun skal ta opp i WADA-styret hvordan en skal straffe utøvere som ikke har jukset bevisst.

Ut fra min erfaring bl.a. med Tysse-saken er det behov for flere endringer i WADA-koden. Vi som var fageksperter for Tysse leverte flere forslag ved forrige revisjon av WADA-koden.

Her er tre av endringene vi da foreslo, som er viktige for å bedre idrettsutøvernes rettssikkerhet:

1. En utøver bør ha krav på at all informasjon av betydning for vurdering av analyseresultater blir tilgjengelig for utøveren.

2. Ved uenighet om tolking av analyseresultater mellom WADA-ansatte og idrettsutøverens fageksperter må uavhengige fageksperter involveres i saken. Inkludering av sakkyndige meddommere er en mulighet til å rette på dette.

3. Når en WADA-lab rapporterer at en A-prøve inneholder et dopingmiddel må B-prøven analyseres i en annen WADA-lab. Det gjøres innen hestesport, men ikke for toppidrettsutøvere.

I tillegg har jeg i en annen dopingsak blitt oppmerksomme på en annen nødvendig endring.

WADA oppbevarer prøver som ikke har gjort utslag på dopinganalysene i påvente av at prøvene kan analyseres senere med nye og forbedrede analyser.

Det bør bli en selvfølge at de også oppbevarer prøver der WADA har konkludert med at prøven inneholder forbudte stoffer, men idrettsutøveren nekter og ber om at prøvene oppbevares for mulig senere testing.

Når slike prøver kastes, så fratar en idrettutøveren muligheten til å bevise sin uskyld ved at det blir umulig å utføre flere analyser av prøven.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.